Пренастройват колонките за евтиния бензин. Как ще ползваме отстъпката?

Метрологията ще следи за правилното пренастройване на колонките на бензиностанциите, за да е сигурно, че няма спекула, обясни в парламента вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Тя добави, че влизането в сила на всички антикризисните мерки може да следва актуализацията на бюджета и приемането на Закона за ДДС. Нинова е оптимист, че нулевата ставка на ДДС поне на първо време щяла да задържи цената.

По време на заседанието на ресорната парламентарна комисия Нинова каза как в други страни в Европа има тавани на цените и това ставало без идеологизация. Министърът на икономиката подчерта още, че антикризисните мерки са били изработени във взаимодействие с работодателските организации.
 
А зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обяви, че бензиновата отстъпка може и да не стартира от 1 юли, защото не е изработен окончателният механизъм за нея.

Ще има механизъм, но все още не е не е финално одобрено най-работещото решение, каза Данаилов. Когато се дава тази отстъпка, тя ще се приспада впоследствие от задълженията на самия оператор на бензиностанцията в края на всеки един месец, но има рискове, отбеляза зам.-министърът.

Има риск с администрирането на документите за отстъпката – касови бонове или фактури, и с разграничаването на клиентите, защото 25-те стотинки намаление са само за физически лица. Отстъпката няма да се дава срещу лична карта, защото това значи всички да се регистрират като оператори на лични данни – за да има сигурност, че няма да бъде злоупотребено с моите и с вашите данни, твърди Данаилов.

А за използване на регистрационните талони на колите обясни: „Също е изключително сложно за администриране, защото въпросът е да се следи дали автомобилът е частен или на фирма – някой пак трябва да въвежда база данни, да се провери.

Има риск за дублиране – касовите бележки да не се събират и да се издават фактури, тогава ще имаме злоупотреба, опасява се Данаилов, цитиран от „Сега“.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!