Костадинов: Категорично против сме 24 май да е националният празник на България

„Възраждане“ се обявиха против 24 май да е националния празник на България.

„Категорично сме против, защото това е стара, претоплена идея, която периодично се появява. Без 3 март – денят на свободата, нямаше да има кой да празнува деня на буквите и българската писменост и култура. Така че не виждам причина това да се прави, освен за пореден път да претоплим стари русофобски манджи“, посочи той, предаде БНР.

От Актуално.ком коментират така: „В момента национален празник е 3 март, заради подписването на тази дата през 1878 г. на Санстефанския мирен договор между Османската империя и Русия.  Именно затова позицията на лидера на „Възраждане“ е меко казано странна, защото азбуката, която празнуваме на 24 май е създадена през десети век – близо девет века преди Руско-Турската освободителна война. Освен това, празникът на славянската писменост се чества за първи път на 11 май 1851 г., организиран от Найден Геров в Пловдив, когато е църковният празник на Светите братя.“

ГЕРБ направи предложение, свързано със специален за страната ни ден.

24 май да бъде обявен за национален празник. Такава промяна ще внесат в Кодекса на труда от ГЕРБ, обявиха депутати от партията пред журналисти.

„Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе предложение за промяна в Кодекса на труда и 24 май да бъде обявен за национален празник“, заяви бившият образователен министър Красимир Вълчев.

„Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура е именно такава дата. Ден, който не е свързан с кръвопролитие, битки и противопоставяне. Националният ни празник, не просто трябва да обединява, но и да съдържа кауза, която да възпитава определени ценности на разбиране.“, заяви той.

„Българите вчера ясно показаха кой ден считат за национален празник, Ако мерило за това кой ден да е национален празник е емоцията, която влага народът, то без съмнение това е 24 май“, каза депутатът Радомир Чолаков.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

5 × one =