В СУ „Гео Милев“ във Варна друснаха „Азбучно хоро“

В очакване на най-светлия български празник на духовността – 24 май – учениците от начален етап в СУ „Гео Милев“ – Варна, заедно със своите учители, организираха свое „Азбучно хоро“ в двора на училището.

Идеята за хорото тръгва от празника на буквите на първокласниците, където най-малките ученици с любопитство, с огромно желание и умения изпълняват ръченица, право и други хора.

Насърчавайки интереса на децата към българските традиции и фолклор, градейки мост между минало, настояще и бъдеще, класните ръководители на първите класове подемат идеята за възобновяване на традицията на СУ „Гео Милев“ отпреди пандемията – всяко голямо междучасие в двора на училището да се играят български хора, с организирането на „Азбучно хоро“ в навечерието на 24 май – ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В „хорото на буквите“ на 23 май 2022 г. участие взеха учениците от първи до четвърти клас на СУ „Гео Милев“ – Варна. Облечени тържествено – в национални носии, в цветовете на българския трибагреник, в цвета на своето училище, с българските букви до сърцата си, учениците от начален етап създадоха цветна феерия в двора на училището, изпълнявайки право хоро, ръченица и други хора. Щафетата на празника от тях ще поемат по-големите им приятели и ученици в училището с хора и с приготовления за празничното шествие в утрешния ден.

В навечерието на 24 май училищната общност на СУ „Гео Милев“ – Варна, е с пожелание светлината на знанието, духовността, добротата и надеждата за нови и просторни хоризонти да съпътства всички – деца, учители, родители, общество.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

15 + three =