Варненчета нарисуваха безопасното движение по пътищата

Изложба на тема „Улицата има правила“ представиха децата от ДГ №4 „Теменужка“ във връзка с Глобалната седмица по пътна безопасност. Творбите бяха подредени в залата на Народно читалище „Искра-1924 “ във варненския район „Младост“ и във фоайето на Държавения куклен театър в града.

Учители и деца от детското заведение разиграха ситуация под надслов „Движението по улицата има свои правила“, като домакин на събитието беше дружелюбният персонал на читалище „Искра-1924“. Ситуациите по БДП са част от обучението на децата в детската градина и имат за цел постигане на практически резултати за правилно поведение на пътя и безопасно пътно движение.

В предучилищна възраст децата рядко се движат сами. Въпреки това, те трябва да осъзнаят, че са участници в движението и като такива трябва да се движат безопасно. Талантливите художници различават улично платно, тротоар, видове пътни знаци. Познават добре знака „Стоп“, разбират светлинната сигнализация на светофара.

Всички тези свои познания и умения малчуганите показаха с участието си в различни видове игри и самостоятелна творческа задача. С помощта на насочващи въпроси и гатанки, децата бяха провокирани да търсят отговори, да вземат практически решения. С познати текстове от стихчета малчуганите се пренесоха на улицата. Децата вложиха много емоции!

Ето едно от стихчетата, което обобщава случилото се: 

„Светът е толкова голям,
а можеш да го опознаеш сам.
И няма нищо страшно и опасно,
когато с правилата си наясно!“

От показаното смело можем да кажем, че възпитаниците на тази варненска градина имат конкретни представи, понятия и умения по темата.
Браво за отличното представяне на малките знаещи пешеходци, радват се възпитателите.

Домикините от НЧ“Искра – 1924″ се радват на съвместните проекти с ДГ №4 „Теменужка“ и отварят врати за всички учебни заведения в района за бъдещи събития и съвместни инициативи.
Читалището е с адрес ул. Капитан Райчо Николов 103 и разполага с богата библиотека, и приветлив творчески салон.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!