Икономически университет-Варна на 102

102-рата годишнина на Икономически университет-Варна ще бъде тържествено отбелязана днес, 17 май. Празникът ще започне с тържествено събрание от 10 часа в зала Аула, на което ще бъдат връчени академичните отличия „Студент на годината” и „Докторант на годината”. След това ще бъдат раздадени и академичните награди: на името на „Проф. Цани Калянджиев” за високи постижения в науката и на „Проф. Станчо Чолаков” за високи постижения в областта на финансовата наука и местното самоуправление. Празничен концерт с участието на ученици от НУИ „Добри Христов“ – Варна ще започне в 11 часа.

На 14 май 1920 г. Варненската търговско-индустриална камара взема ключово решение за учредяване на Висше търговско училище, което е организирано по образец на уредбата на германските търговски училища в Берлин и Лайпциг.Носител на академичното отличие „Докторант на годината” за 2022 г. е Яна Донева, която е и ръководител на университетската библиотека. Това звание го получавам не само аз, а група от хора. Това са всички, които са ме подкрепили по пътя дотук. Искам да им благодаря, на цялата катедра и най-вече на моя научен ръководител проф.Стоян Маринов, декан на факултет „Управление“.

Под мотото „Животът на книгите продължава с техните читатели“, университетска библиотека на ИУ – Варна, катедра „Правни науки“ и Административен съд – Варна организират за първи път „Жива Библиотека“ за студенти, преподаватели, магистрати, служители и всички четящи хора, които искат да се потопят в един нов формат на среща с живите книги, хората създали и оставили след себе си история. Това разказа още Яна Донева. На 19 май 2022 г. от 15.00 часа сред зеленината на двора на ИУ – Варна ще имате възможност да съпреживеете истории, да почерпите от „страниците“ на житейския път.

Живата билиотека (The Human Library) е иновативен метод, който се налага в съвремие на дигитални технологии, на онлайн контакт и цели да създаде диалог, да срещне на живо хора с история в своя път на професионалисти, учени и личности, да пречупи стереотипите и да провокира разбиране и интерес. За първи път живата библиотека е създадена като събитие в Дания и от тогава намира своите последователи в различни кътчета по света, там където хората искат да „почетат“ заедно, да преминат установените граници, да научат нови неща в една неформална среща с вдъхновяващи хора.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

6 − 2 =