Премиерът: Правилно е да дадем оръжия на Украйна

„Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически.“ Това заяви пред Нова ТВ премиерът Кирил Петков.

„Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност“, допълни той.

„Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии“ и моята задача, не е да се правя на най-смелият“, коментира още Петков. „В момента „Демократична България“ казват: „Това е нашата „червена линия“, БСП казват: „Това е нашата „червена линия“. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена“, заяви Петков.

Премиерът се надява БСП и „Демократична България“ да намерят общ език, а „Продължаваме промяната“ ще бъде лидер в този диалог.

„Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. За БНБ беше добър пример – когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента“, каза още Петков.

„Дадохме 50% от парите за пътища и те минаха през парламента. Стигнахме до разумно решение, където да има контрол от парламента. Другият вариант беше да повторим политиката на ГЕРБ. Решението за отпускането на пътища категорично не е обвързано с поста на БНБ. Нито пътищата са наши, нито ЦБ е наша. Нашата цел е да направим най-добрите пътища по най-прозрачния начин и да изберем най-добрия гуверньор“, каза премиерът.

Петков подчерта, че „не сме направили решение, което да е на базата на безпринципност и за което да съжаляваме“.

Премиерът коментира и въпроса за Северна Македония. „Нищо няма да се направи по РС Македония без да има гласуване в парламента, широк обществен дебат. Ако пак развяваме лозунги без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна държава още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС.“

Той заяви, че през 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа.

„Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на РСМ към ЕС, след това да наложим вето. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС“.

Петков е убеден, че страната трябва да премести ветото. Винаги съм вярвал, че ние не просто трябва да вдигнем ветото, а да преместим ветото.

„Не трябва просто да вдигнем ветото, ние трябва да преместим ветото. Промяната на Конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят. Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват да са ясно заложени от нас“, подчерта още Петков.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

six + 11 =