До 4 лева удря цената на хляба. А властта се чуди и мае за ДДС-то

Без ДДС за хляба и плодовете и зеленчуците, които са родно производство, предлагат от „Продължаваме промяната“. Целта на мярката е да се пребори с ценовата криза.

От 1,80 лв. до над 4 лева варира цената за един хляб. Прогнозите са поскъпването да продължи. За да овладеят ценовата криза – управляващите подготвят поредица от мерки. Основната идея – нулева ставка за хляба, както и за зеленчуците и плодовете, родно производство.

„ДДС-то за хляба да падне. ДДС-то на плодовете и зеленчуците родно производство също да падне. По този начин да бъдат по конкурентноспособни“, заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев.

Финансовият министър обаче не очаква по-ниската ставка да понижи цените.

„По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по две причини. Първата – винаги влизаме в разговор защо тези, а не онези. Второ – видяхме с ресторантьорите, че не стигат до крайния потребител“, коментира Асен Василев.

Коалиционните партньори от БСП все пак са обнадеждени, че мярката ще има ефект.

„Като земеделски министър приветствам всички основни храни да бъде намалено ДДС“, подчерта министърът на земеделието Иван Иванов.

„Освен намаляване на ДДС на основните хранителни стоки и нулева ставка, ние предложихме да се намали горивото и КЕВР тока“, поясни вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

И бившите управляващи от ГЕРБ поискаха ДДС-то за горивата да бъде намалено.

„Намалете ДДС-то на хляба и горивата. Финансирайте в торове и производство. Отиди и им кажи: „Ще ти купя зърното на 500 лева“, възмути се бившият премиер Бойко Борисов.

Зърнопроизводителите са скептични, че по-ниската ставка ще намали цената на хляба.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

3 × five =