БСП- Варна са против новия заем на Портних и зелената зона

Недопустимо е в края на мандата на кмета Иван Портних общината да поема нов дълг от около 150 млн. лева. Това заявиха на пресконференция във Варна народния представител от БСП Борислав Гуцанов и местното ръководство на социалистите. Градът вече има 70 млн. дълг, за който не е ясно как се изплаща, защото кметската администрация не дава отчет за това, подчерта депутатът.

Гуцанов също така коментира, че част от новия дълг ще отиде за създаването на зелена зона за паркиране. „А къде са парите от синята зона? И отделно от това, могат ли варненци да си позволят да плащат за паркиране в по-широката част на града, не в центъра?“, попита той.

Депутатът каза също, че приходите от синята зона, които са окол0 20 млн., по думите на кмета Портних са отишли за тротоари. Той обаче не вижда в града тротоари на такава стойност, освен ако те не са платени като новата част на бул. „Левски“, която достигна скандално високата стойност от 50 млн. лева за километър.

Съветниците на БСП няма да подкрепят така предложения местен бюджет на Варна, стана ясно на пресконференцията. Той се очертава да е около 650 млн. лева, което е повече от два пъти повече, отколкото бюджетите от периода, в който градът беше обявен три пъти подред за най-добро място за живеене в България. „Градът стана ли по-чист, инфраструктурата по-добра ли е, има ли икономически зони и нови предприятия при това повишение на средствата?“, попита риторично Гуцанов. Той подчерта също, че вместо Варна да става по-привлекателен град, населението му всъщност намалява и управляващите на местно ниво от ГЕРБ трябва да се запитат дали това е проблем или всичко е, както те твърдят, перфектно.

Друг проблем в новия общински бюджет на Варна е, че в него са заложени такси от детски градини, макар че Народното събрание вече реши те да са безплатни. „Надявам се това да е грешка“, коментира Гуцанов. Общинският съветник Димитър Чутурков пък подчерта, че вече е април, а новият бюджет още не е обсъден в комисиите на местния парламент. На този фон, София вече прие своя бюджет, изтъкна той.

Гуцанов призова варненци и медиите да потърсят сметка за разходите, които прави общината. Той даде прост пример – да се провери какво е станало със средствата за зимно почистване и дали парите за него са изхарчени и отчетени, макар че в последните две зими във Варна изобщо не е падал сняг.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

2 × 4 =