Историческа сензация: Баща и син от Мъглиж са участвали в създаването на легендарните „Катюши“

Баща и син, родом от град Мъглиж са участвали в създаването на легендарното съветско оръжие БМ-13, познато с популярното име „Катюша“, като лично и чрез свои познати предавали в посолството на СССР свои разработки, пише в новата си книга „Шест атома злато“ старозагорската журналистка Донка Йотова.

Години наред авторката, която преди време лансира версията за избягалия и починал в България наследник на последния руски император Николай ІІ- царевич Алексей е изследвала живота на учителя по физика Рашо Тилчев /1878-1963/ и сина му Тихомир Тилчев //1908-1994/, съобщава „Монитор“.

Открила е множество документи , включително писма с подписа на Рашо, изпратени до някогашния генерален секретар на ЦК на КПСС Йосиф Сталин от края на 30-те години на миналия век. В тях се съобщават подробности около нов вид оръжие, изпращат се и данни за собствени разработки в областта на реактивните снаряди.

Тилчев – старши , който е изобретател на джобна пишеща машина е участвал в конкурс за нов модел парен локомотив, обявен от правителството на Съветска Русия още през 1927 г. Запазени са документи, че неговото предложение е било класирано на 6-о място сред общо 26 разработки.

Като косвено доказателство, че идеите на българите са били използвани при разработката на първите реактивни установки е случай от 1972 г., когато представител на съветското посолство е изказал лична благодарност на вече пенсионирания учител по физика.

Част от материалите за живота и делото на Тилчеви се съхранявали в някогашния музей на град Мъглиж, но след 10 ноември 1989-а година те изчезнали безследно. Донка Йотова припомня, че за приноса на българите е писано преди десетилетия и от колегата й, военният журналист полк. Цветан Цаков.

Рашо Тилчев е откривател и на малко познатия Закон за ротацията на небесните тела /1932/, пак тогава патентова и проект на съоръжение под името „динамопланетар“.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

7 + 4 =