Начало » Общност » Варненският затвор вече има вандалоустойчиви тоалетни

Варненският затвор вече има вандалоустойчиви тоалетни

Затворниците във Варна вече се радват на европейски условия за престой зад решетките.

 

Варненският затвор е първият в страната, който беше ремонтиран. Всичките 87 килии са освежени, поставен е теракот, изградени са самостоятелни санитарни възли, подменена е дограмата, обясни днес директора на затвора Йордан Йорданов.

 

Общо 18 са килиите на лицата, осъдени на доживотен затвор. Общо осъдените доживот във Варна са 26, но 11 от тях са разпръснати в общите килии, тъй като имат излежани години и според законите могат да бъдат преместени.

 

В килиите на доживотните затворници са монтирани вандалоустойчиви тоалетни, обясни Йорданов.

 

След реконструкцията, затворът ще е с капацитет до 262 лишени от свобода, при спазване на изискванията за 4 кв. м на един затворник.
Строително-монтажните работи във Варненския затвор започнаха през септември 2016 г. Значителното подобрение на битовите условия за живот на лишените от свобода се реализира с капиталови средства на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ на стойност 1,1 млн. лева.

 

С мащабния ремонт, какъвто не е предприеман от 70-те години на миналия век във Варна, се отговаря на основни критики от страна на международни мониторингови организации по отношение на пренаселеността и лошите битови условия в местата за лишаване от свобода.

 

В момента затворниците във Варна са 246, други 219 са настанени в затворническото общежитие в Разделна.

 

Издръжката на един затворник струва на държавата 800 лв. месечно, като в тази сума влиза храна, медикаменти и дрехи.

 

Общо 7300 са лицата, които пребивават зад решетките у нас, съобщи днес главният директор на ГДИН Гергана Георгиева.

 

Според нея от близо десет години насам затворниците намалявали, а цифрата от 7300 се запазила трайно в последните няколко години.

 

След Варна предстои откриване на ремонтирания затвор в Сливен, което ще се състои на 28 февруари. Предстои ремонт в затворите в Бобов Дол, Пазарджик и Белене, както и на затворническите общежития в Белене и Стара Загора.

 

Около 40 били чужденците, осъдени и излежаващи присъди в затвора в София, други между 30 и 70 са в арестите към затворите, изчакващи присъда.

Източник: Варна24

 
banner
banner
Budnavarna