Уличен музикант в Провадия

Сред прахта в центъра на Провадия, от скоро можете да видите уличен музикант. От скоро града си има свое собствено звучене – звучене, което може да бъде сред шума на строителните машини, ремонтиращи площада в центъра на града.

В тези ветровити, студени мартенски дни, с една разходка из централния площад на Провадия осеян с изкопи, новопоставени строителни елементи и камари стари плочки, може да се насладите на музикален уличен шедьовър изсвирен на акордеон.

Всеки град си има дух. Отскоро в градския дух на Провадия присъства и приноса на уличния артист. 

Така Провадия се усеща като малко по – гостоприемна и отворена към своите гости, затъпява се чувството на немърливост и студенина в града. Даже вихрушката от прах и строителен прах, завъртяна от мартенския вятър, ти се струва една идея по – романтична, сред ритмите зазвучали от акордеона на уличния артист.

В големия град неведнъж хората са виждали, подминавали и може би са подхвърляли пари в шапката на уличен музикант неведнъж. Там в големия град уличните артисти не са нещо черезвичайно, срещат се често, понякога са почти невидим за минувачите, а за други са задължителната моментна спирка за малко романтика.

Но в малка Провадия уличния артист е като атракция. Той внася свежест на без това прашния и мръсен площад. 

В много държави в Европа уличните музиканти са дълбоко уважавани. Едно от най-известните места в Лондон е паркът Ковънт Гардън, където по традиция се събират едни от най-добрите улични музиканти в света. Много от тях, като Стинг, са вече отдавна холивудски звезди. 

По света този вид изкуство се поощрява от местните власти и се смята за стимул за туризма. Уличните артисти са пулса на улиците на големи градове като Париж и Ню Йорк.

В България уличното изкуство също нашумява и ако се загледате, ще видите, че много от тия “озвучители” по големите градове са дори ученици. Не са малко и случаите в нашата страна, в които улично изкуство се възприема негативно, като нещо равнозначно на просене. Тези атрактивни артисти в някои случаи го правят от нужда, някои за джобни, някои – за да се забавляват. Всички те се стараят да се самоусъвършенстват.  Уважават публиката си и искат да им дадат нещо красиво и вдъхновяващо пред деня й. 

Така е и в Провадия. Провадийския уличен музикант усмихва минаващите край него.  Следващия  път, когато минавате край него не се страхувайте да спрете да послушате, дори и да нямате дребни в себе си. Вниманието ви е по-голямо признание от стотинките.

източник: Проватон

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!

Leave a Reply

four + 16 =