Начало » Общност » Водолази провериха Първа буна преди Йордановден

Водолази провериха Първа буна преди Йордановден

Водолази направиха щателна проверка в акваторията около първа буна, където по традиция на Йордановден ще бъде хвърлен кръстът, забеляза фоторепортерът на ИА „Черно море“.

 

Подгответе трапезата за Йордановден

 

Програмата за празника ще започне по традиция в 8.30 часа сутринта с Богоявленска литургия в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“.
От 10.00 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий” (пред Катедралата) ще се проведе военен ритуал – Благославяне на частите и техните бойни знамена. От 10.30 часа- от Катедралния храм „Св. Успение Богородично” ще тръгне шествие до Алеята на възрожденците в Морската градина. От 10.50 часа с военен ритуал ще бъдат положени венци на паметника на Христо Ботев в Морската градина (Алеята на възрожденците) по повод 169 години от рождението му. От 11.30 часа – на Първа буна на варненския плаж ще се състои Велик Богоявленски водосвет, след което в морето ще бъде хвърлен Христовият кръст.

 


Паралелна програма на Богоявление ще тече и в квартал „Аспарухово“. Началото на празничната програма на 6 януари ще е в 8 часа, когато в храма „Св. Цар Борис“ в квартала ще започне утринната молитва. След 9:30 часа се очаква бъде отслужена Света Божествена празнична литургия. В 11:30 часа по случай Йордановден от храма ще тръгне литийно шествие. То ще премине по улиците “Найчо Цанов” и “Кирил и Методий“, за да стигне до кораба “Академик” на канала море – езеро. Там в 12:30 часа ще бъде хвърлен и осветеният Богоявленски кръст. Желаещите да участват в надпреварата за изваждането му трябва да се явят между 10:30 и 11:30 часа при кораба „Академик“ за медицински преглед.

Източник: Черно море

 
<
Budnavarna