Начало » Политика » Премиерът Борисов: По 1000 лева върху заплатата на всички медицински лица, които се борят с COVID-19

Премиерът Борисов: По 1000 лева върху заплатата на всички медицински лица, които се борят с COVID-19

снимка: Будна Варна

Спешна среща проведоха днес премиерът Бойко Борисов, началникът на кризисния щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски и президентът Румен Радев. Двамата обсъдиха предложението на Националния оперативен щаб за затягане на мерките за придвижване на хората и работата на магазините.
На брифинг след срещата Румен Радев, президент на Република България, сподели следното:
„Всички системи в държавата ще трябва да устоят на епидемията. Нека изразим своето уважение и подкрепа към български лекари и медицински сестри, върху тях ляга основната тежест в тази битка, нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравственост, социално обезпечаване и спокойствие“.

 

По 1000 лв. ще бъдат дадени допълнително към месечните заплати на всички медици.

 

Премиерът Бойко Борисов обяви това след срещата в президентството – парите са за всички медицински лица, независимо дали са лекари или медицински сестри, работещи на опасния терен за борба с COVID-19.

 

„Много внимателно трябва да следим резерва на държавата. Трябва да мислим за заплатите на медиците, на военните, за пенсиите“, отбеляза той и допълни, че от криза никой не е излязъл богат. „Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото знае за колко време ще се справим. Затова всеки лев го пресмятаме, за да можем да защитим държавата за по-дълъг период на тези, които непрекъснато викат: Дайте, им казвам – държавата се пълни от данъци“, заяви премиерът и каза, че през социалния фонд безработните могат да разчитат на помощ, тъй като вероятно ще има фалити. Борисов благодари на президента и заяви, че с обща солидарност трябва да излезем от кризата.

 
banner
banner
Budnavarna