Начало » Интересно » Слонска паста за зъби и вулкан изригнаха във варненско училище (СНИМКИ И ВИДЕО)

Слонска паста за зъби и вулкан изригнаха във варненско училище (СНИМКИ И ВИДЕО)

Може ли часът по природна наука да бъде интересен и поучителен, освен труден и подлежащ на зазубряне? Това предизвикателство поставиха пред варненски ученици преподавателите по химия Момчил Дражев и Росица Недева. Те са организатори на иновативния  урок „Химията лесна и удобна“, който се проведе в квартал „Аспарухово“. Десетокласници от СУ „Любен Каравелов“ демонстрираха пред ученици от 7 клас от ОУ „Христо Ботев“ интересни и атрактивни химически реакции, които бяха съпроводени от бурни аплодисменти и гора от ръце на любопитни деца, които пожелаха да повторят опитите лично.

 

„Мисля, че природните науки трябва обезателно да бъдат достъпни и да съдържат интерактивни часове, придружени с опити, каза Момчил Дражев, който бе отличен като „Млад учител“ за 2019 година. Без значение на каква възраст са децата, те заобичват предмета, ако той е съпроводен с опити. Практиката трябва да предшества теорията и това по мое мнение е бъдещето на професията и на обучението в училище. От четири години преподавам в СУ „Любен Каравелов“ и виждам, че няма колега, който да не споделя моето виждане. Ние си помагаме и обменяме опит и практики. Много често децата виждат химически процес, на който са станали свидетели в къщи или са видели в Интернет и после искат да го обсъдим и повторим. Имам ученици от 12 клас, които искат да станат лекари и на тях ще им трябва предметът химия, по който ще държат изпит. За тях предметът е и бъдеще. Най-рано децата се запалват по химията в 5 клас, макар че тогава все още заниманията се казват „Човекът и природата“, допълни Дражев.

Нестандартният урок по химия в Средно училище „Любен Каравелов” имаше за цел да демонстрира забавната и интересната страна на сложния предмет. Антон от 10-ти клас разработи кръстословица, която бе решена колективно, а отговорилите деца получиха награди. Николета запали пред аудиторията натрий и вода. Дарина демонстрира процес, подобен на изригването на вулкан. Децата показаха как се вади дух от бутилка, както и какво е слонска паста за зъби. Последната изпълзя буквално от колбите и предизвика най-бурни аплодисменти. Зрелищните  демонстрации бяха повторени от децата от училището-гост като научиха един от най-важните уроци – че химията освен интересна, е опасна наука и личната безопасност е на първо място. Проявата се провежда във връзка с работата и на двете училища по проект „Подкрепа за успех“.

 

Източник: Черно море

Снимки: Пламен Гутинов

 
banner
banner
Петя Митева