Начало » Общност » Десет адреса бяха претърсени във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш във връзка с разследване за „пране на пари“

Десет адреса бяха претърсени във Варна, Аксаково и Полски Тръмбеш във връзка с разследване за „пране на пари“

Служители на отдел „Икономическа полиция“ и отдел „Разследване“ при ОД на МВР – Варна, под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в града, реализираха специализирана полицейска операция във връзка с досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК – „пране на пари“. При извършените действия по разследване на случая са претърсени 10 адреса в гр.Варна, гр. Аксаково и гр. Полски Тръмбеш.
Действията са втори етап от работата по случай, касаещ „пране на пари“ –  900 000 евро. Средствата са от измама, осъществена в Швейцария, и са преведени по банкова сметка на българско търговско дружество, т.нар. „бушон“.

В хода на действията по разследване е установена система от последвали преводи към различни сметки на български граждани, търговски дружества в България и в чужбина. Средствата се били преразпределяни и теглени в брой от поставени лица, които са ги предавали на следващо ниво на организацията, а след това – на организатора.

При претърсванията са намерени и иззети множество доказателства, относими към престъпната дейност – рутери от засечените IP адреси, настолни и преносими компютри, таблет, мобилни телефони, СИМ карти, множество флаш – памети и др. устройства за съхранение на данни, ел. подпис, устройства за банкиране, банкови карти на български и чужди банки, неистински печати на две търговски банки и печати на засечените търговски дружества, както и банкови документи. Намерен и иззет е пистолет без документи.
За срок от 24 часа са задържани 5 лица, добре известни на органите на реда за кражби, грабежи, обсебване и вещно укривателство.

На предходен етап от работата по случая, организаторът на схемата е задържан и приведен в Затвор – Варна. Същият е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ и червена бюлетина на Интерпол. Мъжът има множество криминални прояви за различни престъпления.

 
banner
banner
Петя Митева