Начало » Общност » Граждани на Варна патрулират на смени за залавяне на автокрадци

Граждани на Варна патрулират на смени за залавяне на автокрадци

От няколко седмици варненци от три квартала на града се организираха в социалните мрежи и сами пазят от вандалски набези автомобилите си. Наглостта на автокрадците стигна до там, че само за едно денонощие те разбили и ограбили 40 коли.

Във Варна почти всеки ден има сигнали за разбити коли и откраднати вещи от тях. Тези сигнали се публикуват във фейсбук група.

Жители на Варна са се организирали и патрулират, за да спомогнат за залавянето на крадците. Във кварталите “Владислав Варненчик”, “Кайсиева градина” и “Младост” са регистрирани най-честите вандалски прояви.

По неофициална информация през последните денонощия са задържани трима нарушители, като буквално преди часове е заловен и предаден на полицията един от тях, съобщава БНТ.

“Времето беше мъгливо и по едно време майка ми чува алармата. Става, гледа, нищо не вижда. На четвъртия път аз станах да видя, взех прожектора и предният капак на “Ауди”-то беше отворен”, споделя Ивайло Иванов, потърпевш.

Обадили са се на полицията и след броени минути полицаите дошли и заловили нарушителя.

От полицията съобщават, че от началото на годината са регистрирани 28 случая на посегателство върху собствеността на автомобилите, като са откраднати различни вещи и части от тях. През миналата година за същия период са регистрирани само 19 случая.

“Имаме 10 повдигнати обвинения, което означава, че в случаите има образувани досъдебни производства и съответно работата по документиране и доказване на извършените от тези хора престъпления продължава и към момента.”, коментира пред БНТ Ивана Милева, говорител на ОД на МВР – Варна, и допълва: “Ние сме отворени към всякакъв вид и род срещи.” Тя призова гражданите да се обръщат към полицията, когато са жертва на престъпление.

Ивана Милева, ОД МВР Варна

Младите мъже от Варна са крайно решени да продължат със своето патрулиране вечер на смени. Те настояват за промени в закона и за по-строги наказания за вандалите.

 
banner
banner
Петя Митева