Начало » Общност » Таксиметровите шофьори във Варна искат нови стоянки

Таксиметровите шофьори във Варна искат нови стоянки

Средства от тазгодишния бюджет на Община Варна за обособяване на нови стоянки и тяхното поддържане, поиска председателят на таксиметровия синдикат „Авто 94“ в морската столица Димчо Иванов. Това става ясно от негов пост в социалните мрежи, адресиран до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов и до комисиите по транспорт и финанси и бюджет, научи Moreto.net.

Вече четири години община Варна събира данък таксиметров превоз на пътници от таксиметровите шофьори, а не предприема нищо за подобряване на работната среда, както и облекчаване на ползвателите на такси услугата. През 2018 г. са входирани предложения от таксиметровите шофьори за актуализиране на стоянки, които все още не са разгледани, а това е крайно наложително, тъй като от 2001 година няма такава актуализация. Една голяма част от одобрените таксиметрови стоянки не са налични по различни причини, на други се ограничават местата за спиране. Има места определени за такси стоянки, където липсва пътникопоток или постоянно са заети с други автомобили. Липсата на места за такси стоянка принуждават шофьорите да обикалят, което води до нерентабилност, задръствания и замърсяване на въздуха. Това принуждава клиентите да спират такси на неразрешени места, което често води до санкции за водачите и затруднение за движението, гласи постът на председателя на варненския таксиметров синдикат.

Той настоява да се обособят нови стоянки съвместно с таксиметрови водачи на места със засилен пътникопоток, както и да се обозначи поне едно място за такси на автобусните спирки, където има такава възможност. Сред исканията са още да бъдат поставени знаци от B27, заедно с маркировка М14 до табелите „Такси“ на стоянките, за да се забрани престоят и паркирането от други автомобили, а при нарушение шофьорите да бъдат санкционирани, а колите принудително премествани.

От варненския синдикат „Авто 94“ искат да бъдат изградени и обществени тоалетни, или да бъдат поставени еко тоалетни.

 
<
Петя Митева