Начало » Общност » Варненец „изгоря“ с 500 евро за доставка на две коли от Италия

Варненец „изгоря“ с 500 евро за доставка на две коли от Италия

26-годишен мъж беше осъден от Районен съд – Варна за извършена измама.

Подсъдимият беше признат за виновен, че на 30 октомври 2018 г., с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у варненец, че ще му продаде и достави от Италия два автомобила –  „Фолксваген Голф“ и „Мерцедес Е-клас“, платими при доставката и срещу авансово плащане от по 250.00 евро на всеки за транспорт до Варна.

Измамата е извършена в условия на продължавано престъпление, през непродължителен период от време, с две отделни деяния в рамките на един и същи ден. Подсъдимият живеел в чужбина и публикувал фалшиви обяви от името на частно лице във Фейсбук за продажбата на автомобилите, но практически не разполагал с тях и нямал намерение да осъществява доставка.

След кореспонденция в социалната мрежа с потърпевшия  той успял да го убеди, че ще докара уговорените коли чрез шофьор, като преди това е нужно единствено авансово заплащане от по 250 евро за транспортни разходи чрез представителство на „Money Gram“. За по-голяма убедителност при фейсбук контактите подсъдимият изпратил и копие от лична карта на мнимия продавач. По този измамлив начин на пострадалия била причинена имотна вреда, в общ размер на 500 евро.

26-годишният мъж не е бил осъждан до момента на извършване на измамата. Делото приключи с одобрено от съда споразумение, постигнато между прокуратурата и страните, с признаване на вината и възстановяване на щетите за пострадалия. Районен съд – Варна наложи на подсъдимия наказание от 10 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години. Направените по делото разноски също са в негова тежест.

Съдебният акт е окончателен.

 
banner
banner
Петя Митева