Начало » Девня » В Девня днес е голям празник – Бабинден по стар стил

В Девня днес е голям празник – Бабинден по стар стил

С много настроение и ентусиазъм девненки от всички населени места на общината ще  отбележат Бабинден, който в този край винаги се прави по стар стил на 21 януари. Заразителен хумор, богати трапези, автентични ритуали, песни и танци ще съпътстват женския празник през целия ден, а на някои места като село Кипра – и до сутринта на следващия ден.

Ако сте лице от мъжки пол и днес Ви предстои някаква работа в Девня – по-добре я отложете. Видят ли Ви някъде навън местните жени – лошо Ви се пише. Ще Ви съблекат на улицата чисто гол и ще Ви омажат с катран. Това е само част от богатата обредност на народния празник.

Самодейки от петте читалища на територията на общината и бабите от пенсионерски клуб „Здравец“ днес ще се включат в пресъздаването на типичните за района традиции и обичаи – поливане на бабата акушерка, прекадяване под полите на булките, кундене, търкаляне на сито, израждане на бебе и други.  Всички жени днес са нагиздени с фалически гердани, направени от морков и два картофа.

Ако си мислите, че това е някакъв скучен бабешки празник – много сте се объркали. Със сигурност може да се каже, че в Девня няма по-забавен ден от 21 януари, а който има нужда от смехотерапия до сълзи, сега е моментът да си я достави.

 
banner
banner
Budnavarna