Начало » Общност » СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ТАЛЯНА ОТ ФОНДАЦИЯ ИНОВАТОР

СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ СЕ ПРОВЕДЕ В ТАЛЯНА ОТ ФОНДАЦИЯ ИНОВАТОР

В рамките на проекта “От А (арта) до Я (явлението): креативните квартали на България” екипа на Фондация “Иноватор” проведе проучване между гражданите, работещите и посетителите на зона Таляна във Варна. Мястото е от изключително историческо и културно значение за развитието на морския град и се очертава да стане притегателен център, обособен като пешеходен квартал и зона на креативните индустрии.

Към настоящия момент посетителите на Таляна могат да се насладят не само на архитектурните шедьоври, останали от златните години на архитекти като Дабко Дабков и Стефан Венедикт Попов. В рамките на зоната, заключена между Гаровия площад, ул. “Цар Симеон I” и ул. “Преслав” се намират музеи, заведения и галерии и се провеждат редица културни, предприемачески и развлекателни събития, които привличат посетители в района.

Основната мисия на проекта, част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, бе да привлече вниманието върху развитието и потенциала на Таляна. В тази връзка се проведе и проучване, насочено към жителите, работещите и посетителите на зоната. Мнението на заинтересованите страни бе потърсено, за да може да се изгради обща визия за развитие на Таляна.

Оновните действащи лица, които движат икономическото развитие на района, могат да дадат информация от първо лице за настоящото състояние на бизнеса и възможностите за предприемаческо развитие в района. Жителите, от друга страна, са станали свидетели на промените в района и могат да дадат идеи как Таляна отново да стане притегателен център. Не на последно място, посетителите, наблюдаващи за по-кратко обстановката в квартала, могат да споделят кои аспекти от атмосферата им харесват или следва да претърпят промяна.

Обобщена информация от проучването ще бъде обществено разпространена, за да се очертаят пътищата на развитие и подобряване на основните направления, посочени, както в проучването, така и в стратегията, която бе подготвена като част от проекта. Фокусът за развитие на Таляна включва следните направления: пешеходна проходимост, опазване на културно-историческо наследство, привличане на бизнеси и туристи в района, създаване на уютни пространства с подходяща градска мебел.

Споделете своята визия днес, за да превърнем заедно Таляна в модерна и креативна зона, същевременно носеща духа на Стара Варна.

 
banner
banner
Budnavarna