Начало » Девня » Свилен Шитов: заедно можем повече

Свилен Шитов: заедно можем повече

От фейсбук профила си кметът на Девня Свилен Шитов благодари на всички, които са допринесли общината да се справи блестящо в отделните етапи на Националния конкурс „Нестле за Живей Активно“ – 2019. Това са гражданите, които миналата година се включиха в инициативата на компанията за активен живот и балансирано хранене, общинските служители, работили по проекта за реновиране на парка в кв. „Река Девня“ и медийното промотиране на кампанията, както и журито, което оцени обективно усилията на девненци и на местната власт да покажат най-доброто от себе си.

„За пореден път се убеждавам, че когато сме обединени, можем да превземаме върхове“, написа Свилен Шитов. Той даде заявка, че инициативата „Нестле за Живей Активно“ ще стане ежегодна в спортния календар на Община Девня.

Със спечелените средства в размер на 20 хил. лева, както и със собствено финансиране, общината ще реновира занемарения парк в „Река Девня“, който трябва да се превърне в модерна арена за активен живот на жителите и гостите на квартала.

В провелия се днес в столицата заключителен етап на конкурса петимата кметове-финалисти трябваше да направят резюмета на своите проекти, за които се изискваше да отговарят на мотото на кампанията на „Нестле“, тоест да са ориентирани към стимулирането на активния живот и към балансираното хранене.

В своята презентация кметът Свилен Шитов разказа накратко за квартала, който е избран за реализацията на проекта, както и за златното монетно съкровище, което бе открито там в края на септември.

Най-общо проектът за реновиране на парка включва изграждане на модерна детска площадка, спортни съоръжения и кът за отдих на площ от над 3700 квадратни метра в централната част на „Река Девня“. Реализацията на този проект обхваща 169 деца до 12 години, както и всички близо 1000 жители на квартала, които без съмнение заслужават да живеят в по-добра и здравословна среда.

„Амбицията ни е да реновираме единствения парк в този квартал, който е изграден през 80-те години на миналия век. Понастоящем той е добре озеленен с дървесна растителност, но парковата мебел и люлките са изпочупени, пясъчникът е затревен, липсват и голяма част от осветителните тела“, посочи кметът.

Той обясни, че детската площадка ще бъде с ударопоглъщаща настилка, пързалка, люлки, въртележка, пейки и предпазна ограда. В близост до нея ще бъдат монтирани фитнес уреди – както за подрастващите, така и за възрастните. На площ от 72 квадрата е предвидено да бъде обособена и градинка в осмоъгълна форма, в която ще бъде засадена композиция от храсти, както и многогодишни цветя.

„Специален акцент на проекта ни по отношение на озеленяването е доброволчеството, а именно колкото се може повече хора от квартала да бъдат стимулирани да вземат участие в създаването, поддържането и опазването на растителността и съоръженията в парка, което ще даде положителен пример на децата“, счита Свилен Шитов.

Община Девня ще участва със собствени средства в закупуването и монтирането на 8 осветителни тела, затревяване на свободните площи, монтиране на седалки на наличните стойки за пейки и доставяне на кошчета за битови отпадъци.

По отношение на балансираното хранене – всички доброволчески инициативи, които Община Девня ще организира в новия парк, ще бъдат съпътствани от тематични беседи за балансираното хранене и здравословния начин на живот, стана ясно от презентацията на Свилен Шитов.

 
banner
banner
Budnavarna