Начало » Общност » Започва нов инфраструктурен проект във Варна с мащабите на бул. „Левски“

Започва нов инфраструктурен проект във Варна с мащабите на бул. „Левски“

Нов инфраструктурен проект предстои да започне през тази година във Варна, който е съпоставим с изграждането на новия бул. „Васил Левски“. Това съобщи на пресконференция кметът Иван Портних.
Предвижда се реконструкция и разширение на бул. „Цар Освободител“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до пътния възел на летището. По този начин ще се облекчи трафика в града и ще има още един алтернативен изход от града.

„Знаете, че в годините за съжаление независимо, че трасето е било заложено в Общия устройствен план е допуснато застрояване на определени участъци, което води до необходимост и отчуждителни процедури. Поради това е малко трудно да се ангажираме със срокове, но това е мястото да кажем, че си поставяме следващата важна цел – да работим много активно по разширяването на „Цар Освободител“. Вярвам, че това в една голяма степен ще даде една огромна стъпка за подобряване на трафика на града“ , посочи Портних.

Пари за проектирането на три пътни възела на две нива са заложени в бюджет 2020 на морската столица.

Трите мостови съоръжения ще бъдат изградени практически на едни от най-натоварените кръстовища в морската столица.

Единият мост ще бъде при кръстовището на „Двете кули“ на бул. „Вл. Варненчик“, където в пикови часове се образуват огромни задръствания във всички посоки.

Другото мостово съоръжение също ще бъде на бул. „Вл. Варненчик“, но на кръстовището с бул. „Хр. Смирненски“ (при Мол Варна).

Целта е отпушване на бул. „Владислав Варненчик“, който се оказа тясна точка в пиковите часове след пускането на бул. „Левски“.

Третият мост ще замени единственият светофар по трасето на бул. „Васил Левски“ – този при пътния възел с бул. „Осми приморски полк“.

Предвидено е трафикът между Варна и Виница да преминава по моста, а този по бул. „Левски“ под него.

Всичко обаче е на етап проектиране. Евдва след това ще станат ясни и финансовите параметри за реализацията му. А според кмета, пари биха могли да се намерят. За срокове обаче е твърде рано да се говори.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева