Начало » Интересно » Какво е състоянието на язовирите „Цонево“ и „Камчия“ във Варненско – снимки от птичи поглед

Какво е състоянието на язовирите „Цонево“ и „Камчия“ във Варненско – снимки от птичи поглед

Кадри с дрона „Морско око“ показват какво е състоянието на язовирите „Цонево“ и „Камчия“.

Фотосите вероятно са направени във връзка с разпространената през последните седмици информация, че нивата на язовирите драстично са намалели. Твърденията дойдоха от общинския съветник и председател на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, според който водна криза във Варна има и трябва да бъдат взети спешни мерки.

Ситуацията беше определена от областния управител Стоян Пасев като опит за всяване на паника и въвеждане в заблуждение на цялата общественост. Според него и шефът на ВиК-Варна Валентин Вълканов, опасност от безводие няма.

Данните показват, че общият обем на язовир „Камчия“, който снабдява с вода за питейни нужди Варна и Бургас, е 233 550 млн. куб. м. В момента наличното количеството е 160 млн. куб. м., от които 84 млн. куб. м – полезен обем. По думите на шефът на ВиК в морската столица, нивото на язовира е такова, каквото е било и през последните години и заяви, че вода има поне до края на годината.

Според цифрите на Министерството на околната среда и водите, общият обем на язовир „Цонево“, който се използва за промишлени нужди за заводите в гр. Девня, както и за напояване на земеделските земи в Камчийска долина през лятото и есента, е 330 млн. куб. м. Наличният му обем е около 144 млн. куб. м, а полезният – около 123 млн. куб. м.

Сн.: Морско око

Сн.: Морско око

Сн.: Морско око

Сн.: Морско око

Сн.: Морско око

Сн.: Морско око

Сн.: Морско око
Източник:moreto.net
 
banner
banner
Петя Митева