Начало » Общност » Укрепиха опасната сграда на варненското училище „Васил Левски“

Укрепиха опасната сграда на варненското училище „Васил Левски“

Опасната сграда на НУ „Васил Левски“ във варненския квартал „Аспарухово“ вече е укрепена. Това съобщи в личния си профил във Фейсбук районният кмет Ивайло Маринов, научи BudnaVarna.bg.

По думите му работниците вече са приключили и с монтирането на новата дограма, с поставянето на топлоизолация, както и с работата по ВиК инсталацията.

Очаква се до края на тази седмица да бъдат готови всички фасади, върху които ще бъде положена минерална мазилка. След това ремонтните дейности продължават по новия покрив, металните стълбища, електрическата инсталация, изграждането на преградни стени от гипсокартон, подови настилки, монтаж на санитарния фаянс, боядисване, шпакловане и др.

Сградата на НУ „Васил Левски“ бе построена и въведена в експлоатация в края на 2011 г. от фирма „Стоянстрой“ за сумата около 5 млн. лв., осигурени от Община Варна. През 2017 г. постройката беше обявена за опасна, а учениците бяха изведени и временно преместени в други училища. Повече от 2 години родители и деца чакат НУ „Васил Левски“ да отвори врати. В края на лятото миналата година, представители на Община Варна заявиха, че причината за забавянето на ремонта е заради дела, заведени от фирма „Стоянстрой“.

Последва избор на нова строителна фирма – „БГ Ленд“, която да укрепи и обнови училището. Договорът с нея беше сключен на 14-и ноември 2018 г., но същинската работа започна едва в края на юли, тъй като по думите на ръководителя на фирмата Георги Вецов, са се появили несъответствия, както и липса на греди и множество конструктивни елементи, скрити с гипсокартон, а това наложило промени в проекта.

Според плановете ремонтът на НУ „Васил Левски“ трябва да приключи до края на следващия месец, което не е много сигурно, предвид многото работа, която остава да бъде свършена.

 
banner
banner
Budnavarna