Начало » Общност » Купуват кранове за строителството на рибарското пристанище „Карантината“

Купуват кранове за строителството на рибарското пристанище „Карантината“

Обществена поръчка за закупуване на кранове, необходими за строителството на рибарското пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“, обяви Община Варна, научи BudnaVarna.bg.

Избраният изпълнител ще трябва да достави конзолен кран с подем 1,5 тона, стапел – двуколонен подемник 4 тона за обслужване и ремонт на лодките и два броя повдигателни кранове 5 тона.

Предвидената сума за закупуването на съоръженията е 212 040 лв. с ДДС. Срокът за получаване на оферти е до 2-ри декември, а планираният срок на дейностите, които ще се извършват е до 4 месеца от датата на получаване на възлагателното писмо.

Преди седмица Общината изпрати покана до три варненски фирми, които да доставят нови инструменти, машини, плаващи понтони и гасителни средства за рибарското пристанище „Карантината“. Планираните средства за това са до 688 334 лв. с ДДС.

Проектът за „Модернизация и реконструкция на рибарското пристанище „Карантината“ се очаква да бъде готово до ноември 2020 г. То ще разполага с борса за прясна риба, пешеходна алея и ресторант.

На първия етаж на основната триетажна сграда ще се разполагат рибарите, където ще могат да обработват, съхраняват и продават уловената прясна риба. На втория етаж ще се намира административната част, а на третия – ресторант със 140 места. Покривът на сградата също ще бъде достъпен за гражданите. До него ще се стига с вита стълба, от където ще се разкрива панорамна гледка към морето и града.

В самата зона се предвижда да бъдат изградени около 20 платени паркоместа, както и още 182 по прилежащата улица на пристанището до центъра на „Аспарухово“.

Проектът за пристанището цели създаване на защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, чрез което ще се удовлетвори потребността за създаване на съвременни условия за осъществяване на риболовна дейност със сравнително малки плавателни съдове, тъй като в момента рибарите не разполагат с подходящи места за акостиране, разтоварване на техния улов при хигиенични условия и продажбата му.

Избраната строителна фирма за неговото изграждане е „Партньори Варна“ с управител Георги Вецев.

Стойността на целия проект по ОП „Морско дело и рибарство“ e на обща стойност 13,5 млн. лв., от които близо 8 млн. лв. безвъзмездна помощ и 5,6 млн. лв. общински средства.

 
<
Budnavarna