Начало » Политика » Доц. Антоанета Цветкова: Ще продължим да развиваме общинската инвитро програма

Доц. Антоанета Цветкова: Ще продължим да развиваме общинската инвитро програма

В резултат от финансовата помощ, която общината отпуска за лечение на безплодие, десетки варненски семейства вече са се сдобили с рожба. Инвитро програмата осигурява безценна подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми, затова е важно да продължи да се развива. Към 21 август тази година програмата е подпомогнала раждането на 52 бебета. Това коментира доц. Антоанета Цветкова, която през изминалия мандат оглавява здравната комисия към варненския местен парламент, а сега е кандидат на ГЕРБ за общински съветник. По думите й активното участие на Община Варна в кампанията „Репродуктивното здраве – наша обща грижа”, заедно с фондация „Искам бебе”, АГ-болницата и Медицинския университет, е пример за добро сътрудничество между местната общност и висшите учебни заведения, които подготвят необходимите за медицината кадри.
„Този подход е световна тенденция и аз се радвам, че в града ни той се прилага успешно”, изтъкна доц. Цветкова. Тя припомни, че за своята активност Община Варна беше отличена със специална награда  за съхраняване на българското ДНК от Движението за национална кауза и фондация „Искам бебе”.

„Работим изключително последователно в грижата за малките жители на Варна. Решихме проблема с недостига на места в яслите и градините. Общината продължава да инвестира в подобряването на условията там, както и в строителството на нови детски заведения. Специално отношение към детско-юношеското здраве показваме и чрез внедряването на програми за профилактика и здравословен начин на живот. Съвместно със специалистите от Втора детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина” бяха разработени пилотни проекти за децата със специални хранителни потребности”, заяви доц. Антоанета Цветкова. Тя допълни, че менютата на 150 деца със специфични хранителни потребности се изготвят съобразно предписанията на комисията от експерти за оценка на храненето в университетската болница.

„По данни на Първа клиника по ендокринология към УМБАЛ „Св. Марина” 79 деца на територията на общината са с диабет. Съвместно с лекари от здравното заведение се организират обучения на медицинските специалисти в здравните кабинети в детските градини и училищата, така че да осигурим адекватни грижи за децата с диабет и редки болести. Факт е, че добрите практики, утвърдени във Варна, както по отношение на храненето в яслите и градините, така и относно училищните здравни кабинети, послужиха като модел за изработване на наредби в национален план”, отчете доц. Цветкова, която е университетски преподавател, член на Българското научно дружество по обществено здраве, а също и на Асоциацията по фармакоикономика, представител на Община Варна в европейската партньорска мрежа на Световната здравна организация „Региони за здраве“.
Доц. Цветкова акцентира и върху общинските инвестиции за ремонт и реконструкция на площадките за игра на открито, които са част от средата, необходима за здравето на подрастващите.

„С подписването на Колективния трудов договор заплатите на медицинските специалисти, работещи в детските ясли, в градините, в здравните кабинети в училищата, се увеличиха с 30%”, припомни още кандидатът за общински съветник.
Доц. Цветкова отчете, че в началото на 2015 г. бюджетът на Варна по функция „Здравеопазване” е бил 14 млн. лв., през 2018 г. е нараснал с 21% до 16,9 млн. лв., а през тази година достигна 22,5 млн. лв. „Само в рамките на 4 години парите за здраве, които влага общината, са се увеличили с повече от 60%. Това е ясно доказателство за ангажимента на общината да подкрепя модернизирането на лечебните заведения, инвестирайки в ремонти на съществуващата база, в закупуването на нова апаратура, в реализирането на безплатни профилактични програми, от които ежегодно се възползват много деца и възрастни”, заключи доц. Антоанета Цветкова, кандидат в листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината.

 
<
Петя Митева