Начало » Общност » Нека си помагаме! Кампания „Контрол на телесното тегло при подрастващи“

Нека си помагаме! Кампания „Контрол на телесното тегло при подрастващи“

„Медицински център Младост“гр.Варна обявява дни на отворените врати за провеждане на безплатни профилактични прегледи на опорно-двигателния апарат, Индекс телесно тегло и телесен състав на организма при деца от 7 до 18 години. Кампанията ще се състои от 21.10.2019г. до 08.11.2019г. и има за цел да акцентира върху контрола на телесното тегло на подрастващите, което е от изключително важно значение за физическото и психическото им здраве.

Основен приоритет в световен мащаб е профилактиката на хранителните нарушения, особено наднорменото тегло и затлъстяването. Нашата страна е включена в Европейската инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при деца заедно с още 23 страни. Според проучване на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) от 2008 г. в България децата с наднормено тегло са 200 000, от тях 65 000 са със затлъстяване.  Това води до увеличен риск от диабет и други ендокринни заболявания, от болести на сърдечно-съдовата и дихателната система, алергии, проблеми с опорно-двигателния апарат, психологически и емоционални проблеми. Поднорменото тегло също зачестява като отклонение, особено в юношеска възраст и често се дължи на нарушения в хранителното поведение (анорексия, булимия и др).

За изследванията и консултацията, няма да е необходимо направление от общопрактикуващ лекар. Прегледът ще включва:

Консулт с лекар ортопед/физиотерапевт за оценка на състоянието на опорно-двигателния апарат. По последни данни честотата на гръбначните изкривявания е повече от 10% при подрастващите. Важно е навременното откриване и прилагане на подходящи мерки за оздравяване.

Анализ с апарат на японската фирма Tanita. Анализаторите Tanita работят чрез измерване на електрическото съпротивление (биоимпеданс). В рамките на няколко секунди се отчита съпротивлението, респ. количеството на различните видове тъкани в тялото и се получава подробна информация за теглото, BMI, основната обмяна на веществата (метаболизма в покой – необходимите за 24 часа калории за функциониране на организма),  телесния състав (количество в килограми и в % на мастната тъкан и телесната вода, мускули и костна маса, висцерални мазнини. Така направените анализи, приложени към профилактичните прегледи на децата, дават много повече информация за здравословното състояние и предлагат възможност за превенция и препоръки при отклонения от нормата.

Консултациите са напълно безплатни, необходимо е единствено да запишете предварително час  на телефон 052/ 555 752 или на място на Регистратурата в „МЦ Младост“,тяло Г,ет.3,гр.Варна,ж.к. „Младост”,бул. „Република” 15.

За допълнителна информация: Д-р Кр.Матев-координатор на програмата, тел.: 0899999939.

Кампанията се осъществява с подкрепата на ПП „ВОЛЯ“ гр.Варна.

„НЕКА СИ ПОМАГАМЕ, ДЕТСКОТО ЗДРАВЕ Е НАШ ПРИОРИТЕТ!“

 

 
<
Петя Митева