Начало » Хайлайф » Върлува грип, Сузанита си работи от вкъщи

Върлува грип, Сузанита си работи от вкъщи

Върлува грип и не е шега работа, пазете се. Удря в червата и поразява лошо. Мнозина трябваше да си останат да работят от вкъщи тези дни. 

Сузанита показа нова порция снимки, този път се е наложило да са правени върху тоалетна. С тях тя прави реклама на фирма за кейсове за телефони (а не, както си помислихме отначало – на имодиум). Очевидно и тя си работи от вкъщи. На кейса, сниман в тоалетната, се вижда нейното име. Оригинално.

В края на тази работна седмица – да видим какво още ни/ви държа вниманието. 

Един шаман вдигна на крака една руска милиция, а една медийна среда в България отиде в тоал… под Сузанита.

***

На международните журналисти (известни у нас повече като международниците) им е трудно вече да следят полета на фантазията в Руската федерация. Може би не сте разбрали, но в Русия има един човек, който твърди, че е шаман. Този човек е обявил Путин за демон, който сее зло чрез магии. Вероятно смятате, че това е върхът на шегата тук, но не е!

Шаманът се казва Александър Габишев и е от Якутия. Човекът е започнал поход, с който иска да демонстрира нещо. Ходи си той, дърпа си една ръчна количка и толкоз. Каква е реакцията обаче на властите?

Започват да изпадат в паника; пускат несвързани съобщения, че Габишев е издирван за някакво си престъпление в Якутия, но не е ясно за какво точно и, като за капак, това:

„Последователите на Габишев, заявиха пред Свободна Европа, че няколко автомобила са пристигнали в лагера, който те са направили, и са отвели шамана заедно с количката му […] Маскирани задържаха шамана, който от месеци върви пеша към Москва, за да свали Путин“.

Изпратили „маскираните“ срещу един човечец, представил се за шаман, защото… всъщност защо?

Следващата новина е, че съветските мерки не са си отишли от Страна Большая и всеки там е потенциален „пациент“. Точно както едно време се „справяха“ с дисидентите. „Изпратиха в психиатрия сибирски шаман, обещал да прогони Путин от Кремъл“.

Един човек. С една количка. Просто не харесва Путин. Срещу него беше изпратена цялата мощ на СССР. Показателно…

Но пък, като се замислиш – тези защитници на Християнството как ще допуснат шаманизъм да вирее, да се разпространява, тези христови войни, тези защитници на православ… чакай, какво? „До 15 години близо 30 на сто от населението на Русия ще бъде мюсюлманско“.

Вижте кво, имам лошо предчувствие. Каквото е модерно в Страна Большая, става модерно и тук. Соцъ, комунизъма бяха модерни, докараха ни ги пресни-пресни, атеизмът беше модерен, всички бяхме атеисти; стана модерно да са православни, всички тук сложихме кръстове по-големи от на патриарха, по Великден не можеш на църква да идеш, без да попаднеш на тълпа моделки, плеймейтки, политици и футболисти. Сега седим и чакаме… шаманизмът или ислямът ще спечелят новата модна война в Русия, че да знаем ние накъде да завием.

Дано само не върнат канибализма, че и без това сме малко…

Каквото и да си говорим обаче, шаманът свърши прекрасна работа и без да стига до Москва. Сега целият свят разбра колко страхлива и параноична е властта в Русия. Колко плашлив е Кремъл, че хвърля толкова много ресурс в един виц. Целият свят видя как Путин Безсмертний се страхува за имиджа си, властта си, себе си, придворните си; изплашени от… един човек, теглещ количка по 20 км на ден.

Според мнозина изследователи на съвременна Русия, хората там не показват особена загриженост за това кой е на власт. Хвалят Путин, но по навик. Страхуват се от него, да. Но не им пука особено кой ги управлява. Биха се страхували и от друг, ако беше в Кремъл. Навици.

Не ги интересува ни Путин, ни Путинка. Чакай… Путинка е водка, интересува ги.

И, понеже сме на темата с безхаберието:

Докато едни хора (прекалено много хора) така жадно се осведомяваха за продукта от напъните на Сузанита, други хора разбраха, че разследващата журналистка Миролюба Бенатова е станала шофьор на такси. Струва ви се смешно ли? Не е. Не е и номер. След като си изгуби работата (която беше да задава разни въпроси на разни хора), никъде не можа да си намери нова. Затова сега кара такси. А междувременно едни медии въртят порно снимки, използвани за изнудване и шантаж. Познайте колко фенове и последователи имат те.

Много.

И докато гледаме напъните на Сузанита, онова 111-о място по свобода на медиите започва да ни се изплъзва и да потъваме под него. Смешничко ли ви е? Пà смейте се. Опитвате се на нас, журналистите, да се смеете, нали? Какви сме нещастници, че чак до 111-о място сме паднали. Но не сте познали. Тази класация не е за качеството на медиите, а за средата, която ни позволява/не ни позволява да си вършим работата. Средата сте всички вие – от другата страна на екрана. Било то политици, магистрати, бизнесмени – с интереси и бухалки; или просто читатели, на които не им дреме. Така че – всички заедно сме на 111-о място. Псевдожурналистите не ни ги давайте за пример. Това, че всеки може да се нарече вече „журналист“ не го прави такъв. Знаете кои имам предвид.

И докато обществото се вълнува от тоалетните фотосесии на „звезди“ по без гащи, корупцията, схемите, кражбите, насилието и ужасът стават все по-лесни за възприемане, стига да са с по-голяма ракия и с по-жълти снимки от екрана/вестника. Порно медиите просперират, а порното и журналистиката някак подозрително се сливат. А едни служители в едно БНР се осмелиха да протестират в защита на свободата в професията и ги подпукаха с проверки една след друга – то не беше прокуратура, то не беше сметната палата, остава само гинеколог и проктолог да им пратят, да ги проверят.

А един бивш министър и днешен председател (това не е шега!) на медийната комисия – Вежди Рашидов – изцепи в публичното пространство: „Стига с тази свобода на словото“.

Или…

Или някой май, по стар навик, обича да „префасонира“ реалността… и всъщност това 111-о място го разглежда като първо (1), при това три пъти – едно до друго: 1  1  1…

 
<
Budnavarna