Начало » Общност » Създават училище по компютърно моделиране във Варна

Създават училище по компютърно моделиране във Варна

Варна ще има училище по компютърно моделиране и компютърни системи. Темата бе разисквана по време на заседание на академичния съвет в Техническия университет, на който присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и кметът на Варна Иван Портних. Домакин на срещата бе ректорът на университета проф. Венцислав Вълчев.

„Варна трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационни технологии, затова водим разговори с кмета, с Техническия и с Икономическия университет, очаквам подробна информация и от РУО – Варна. Надявам се училището по компютърни науки да започне прием през следващата 2020 учебна година“, каза министърът . По думите му новото държавно училище ще бъде разположено в кампуса на Техническия университет, като е възможно по-нататък да стане и общинско.

„Много е важно ние да имаме достатъчно специалисти в областта на моделирането, компютърното програмиране и дигиталната креативност. Въведохме предмета компютърно моделиране в 3 клас, разширяваме в гимназиален етап процента на приема в профили и професии, свързани с информационните технологии и компютърните системи“, посочи Красимир Вълчев.

„Имате пълната подкрепа на Община Варна за реализирането на тази инициатива, защото сме убедени, че трансформацията на икономическия модел на развитие на Варна минава през високотехнологичните професии. Знаете, че образованието е приоритет номер едно за нас, работим активно и по друг проект – за създаване на образователен кампус, който да включва Математическата гимназия и няколко професионални гимназии в града“,обърна се кметът към участниците в срещата. Той допълни, че Варна става все по-привлекателно място за отваряне на офиси на IT компании и на фирми от сферата на аутсорсинга, като до момента има заявка за отваряне на нови 1000 работни места от началото на новата 2020 година.

 
<
Петя Митева