Начало » Общност » Награда на кмета за ДППИ по случай 20 години ръководство на корабен трафик в България

Награда на кмета за ДППИ по случай 20 години ръководство на корабен трафик в България

Почетен плакет връчи кметът на Варна Иван Портних на Ангел Забуртов, генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“,  по време на конференция на тема „20 години ръководство на корабния трафик в България“. В нея участват представители на български и световни организации в морския бранш. „20 години е зрялост, излязохме от тийнейджърската възраст и с удоволствие можем да отчетем  добри резултати“, заяви Ангел Забуртов и благодари за наградата.

 

„Високото ниво на пристанищните услуги в България е огромна мотивация за нас да продължим да подкрепяме образованието в тази сфера, защото във Варна има условия за отлична подготовка в областта на морските науки още на гимназиално ниво – чрез Професионалната морска гимназия, а по-късно и в  университетите. Имаме отлично подготвени преподаватели, както и амбициозни млади хора и това е нашият общ и най-ценен капитал!“, обърна се към участниците в срещата кметът Иван Портних.

 

„България е сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик и мениджмънта в това отношение“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, който участва в срещата. „Началото е поставено през 1999 г. Оттогава с различни финансови инструменти – в началото с помощта на холандското правителство, после с пари от различните фази на програми „Фар“ и „Транспорт“,  поддържаме електронно управление в сферата на морския и речния транспорт, което проследява цялата логистична верига от пристигащи и заминаващи кораби, посочи министърът.  Освен това то осигурява и връзката между отделните системи с пълна интеграция – на Гранична полиция, Морска администрация, ветеринарния контрол и други. Това е безхартиен процес, обмен на електронни данни по заявяване на всички услуги, които изисква корабния трафик. И ние се гордеем с направеното, каза още Желязков. Той увери, че през следващите няколко месеца предстои пълна автоматизация и на процесите в автомобилна администрация.  Поздравления към гостите отправи и областният управител на Варна Стоян Пасев.

 
<
Петя Митева