Начало » Общност » Гигантското бомбоубежище в недрата на Варна (снимки)

Гигантското бомбоубежище в недрата на Варна (снимки)

През далечната 1958г. се провежда конкурс за проект за строеж на паметник на хълма „Турна тепе”. Хълмът е историческо място,  на което през 1828г. по време на Руско-турската война е разположено командването на руските войски.

Първата копка за строежа на паметника на българо-съветската дружба е направена през 1974г. Дотогава на това място е разположен Пантеонът, който е преместен на мястото, на което се намира и днес.

 

Монументът е открит през 1978 г. и целта му да е да символизира дружбата между България и СССР. Намира се на 110 м. надморска височина, а самият той е висок 23 и широк 48 метра. В построяването му са взели участие близо 30 хил. доброволци и са изляти над 10 хил. тона бетон. На хълма  били посадени хиляди дръвчета и храсти, символизиращи падналите в бой за свобода съветски воини. През празниците мощни високоговорители свирели съветски химни. А вечер 180 прожектора осветявали паметника, за да не го пропуснат дори корабите, акостиращи във Варна. По средата на стълбището стояли два сребърни бора, символи на приятелството между двете държави.

На входа пишело с огромни бронзови (вече ръждясали и изпопадали) букви „Дружба от вековете за вековете“ и горял вечен огън.

12194987_10156201798030274_1385609161260829505_o

В търбуха на бетоненото чудовище се влиза през задния вход, който многократно бива запечатван от общината, за да не влизат всякакви хора в изоставената и откровено опасна сграда. След многобройни неуспешни опити обаче на общинарите явно им е омръзнало да поставят прегради, които биват строшени след броени дни, и са решили да оставят всеки, който иска, да си троши главата на воля. Затова входът зее широко. Вътре е тъмно и студено.

Под основите на паметника е изградено бомбоубежище. С капацитет от 1800 места, то е най-голямото във Варна. Пригодено за полева болница,  то е основна стратегическа артерия при евентуална атака над града по време на Студената война. Градски легенди разказват за няколко нива с най-модерна медицинска техника за времето си. Входовете и шахтите около хълма и днес показват, че разказите са истина.

10472758_10156201797410274_5041280939474478244_o

Днес е трудно достъпно едно от тези нива (от което са и снимките). В полевата болница е имало стаи за карантина, хирургическо отделение, санитарни помещение, вентилационни инсталации, дизел агрегат и може би морга. В два от входовете се влизало през врата, а в други два-  през шахти. След кратка разходка около хълма ясно се вижда, че евакуационните шахти са разположени на няколко нива, което доказва съществуването на поне още едно ниво под болницата. Знае се, че тунелите за евакуация и комуникация под Варна са свързвали военните формирования под паметника на българо-съветската дружба с бомбоубежищата под Морската градина, община Варна и други стратегически сгради в града. Днес част от тунелите са разрушени при строежи, друга част са наводнени, а някои са проходими и познати за любителите на подземните приключения.

Автор: Пламен Стефанов

 
<
Budnavarna