Начало » Общност » Тръстиковата лодка за експедиция Абора IV се очаква да отплава за Деня на Варна

Тръстиковата лодка за експедиция Абора IV се очаква да отплава за Деня на Варна

14-метровата тръстикова лодка, която беше построена от двама боливийски индианци от племето Аймара в Белослав за Международната морска експедиция Абора IV, се очаква да отплава за Деня на Варна – 15 август. Това съобщи археологът Теодор Роков, който ще бъде единственият българин на плавателния съд.

„За момента ръководителят е обявил отплаването на 15 август между 19 и 20 часа от яхт клуба на пристанище Варна. Надявам се, че няма да има промени, защото до момента всяко решение се оказваше предпоследно“, заяви Роков.

Тръстиковият кораб вече е тестван във водата, за да се види дали има пропуски. По думите на Роков има още няколко детайла, които трябва да бъдат изпипани.

Целта на експедиция Абора IV е да докаже сведенията на Херодот, че са били осъществявани търговски контакти между древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха. По план 12-членният екипаж от различни държави ще трябва да измине около 3000 км за 3 месеца по маршрутът Варна – Истанбул – Чанак кале (Троя) – Егейски острови и остров Крит.

Организатор на Международната експедиция е германецът д-р Доминик Гьорлитц.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева