Начало » Спорт » Броени дни до плувния маратон Галата-Варна, победителите делят награден фонд от 6800лв

Броени дни до плувния маратон Галата-Варна, победителите делят награден фонд от 6800лв

Броени дни остават до старта на 79-тото издание на междуанрдния плувен маратон „Галата-Варна“. Най-старото плувно състезание в България тази година ще се проведе на 4 август, а призьорите в надпреварата ще си разпределят награден фонд от 6800 лв.

В 79-ия международен плувен маратон нос Галата – Буна № 2 (Варна) могат да участват граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 2007 г. и по-големи.

Всички, желаещи да вземат участие в преплуването, трябва да се явят на 4 август в 6,30 часа на Морска гара – Варна.Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните вещи.

Записването ще продължи от 6,30 точно до 8,30 ч. В 8.30 ч. записването окончателно се прекратява, а състезателите, явили се по-късно, няма да бъдат допуснати до участие!

В 9 часа корабите, обслужващи маратона, ще отплават от морската гара, а участниците ще бъдат извозени с автобуси до старта.

За първи път в 79-годишната история на плувния маратон „Галата – Варна“ стартът ще бъде даден от плажната ивица, научи Moreto.net. Така стартират почти всички големи маратони в света. За място на старт е избрана плажната ивица на Карантината.

Според главния съдия Вили Цеков стартът от Карантината ще даде абсолютна равнопоставеност на участниците, тъй като при старт от вода, както бе досега, нямаше как плувците да се подредят в една права линия.

За първи път в историята на маратона участниците ще бъдат извозени до старта не с кораби, а с автобуси, което ще стане с изключителното съдействие на „Градски транспорт – Варна“ – ЕАД.

Стартът на преплуването ще бъде даден в 9,30 ч.

В деня на провеждането на маратона на сборния пункт на морска гара – Варна, всеки записал се участник трябва да носи следните документи: лична карта, декларация по образец, подписана лично от участника, а за лица до 18 години подписана и от родител, и удостоверение за предсъстезателен медицински преглед. Таксата за участие е 10 лева.

Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв.

С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв. Тази година те получават още една голяма изненада – командировка за сметка на община Варна, за участие в плувния маратон от 29.08.2019 г. до 01.09.2019 г. в гр. Дордрехт – Холандия.

200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона. Организатори на маратона са Военноморските сили на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“.

Източник: moreto.net

 
<
Петя Митева