Начало » Общност » Няколко вида защитени птици са настанени в спасителния център на Зоопарк – Варна

Няколко вида защитени птици са настанени в спасителния център на Зоопарк – Варна

Няколко вида защитени птици са настанени в спасителния център на зоопарка. Това съобщи Нора Люцканова, уредник „Зооколекция“ във Варненския зоопарк. В центъра се лекува една черношипа ветрушка, три чухала и един бял щъркел. По думите на уредника, повечето животни са спасени след подаден сигнал от граждани. Тя разказа, че щъркела е най-скорошния пациент на центъра, като той е намерен заплетен в кабели. Птицата е загубила пръстите на едното си краче, което му причинява затруднение в стъпването и придвижването. „В никакъв случай не застрашава живота му, но не смятаме, че може да оцелее в дивата природа. Просто изчакваме да видим как е и може би ще остане за постоянно при нас за отглеждане. Чухалите и вихрушката бяха намерени от граждани паднали от гнездото си още като бебета, с бебешкия пух. Дори беше малко неясно точно какви видове са. И си ги гледаме вече почти месец“, каза още Нора Люцканова.

По думите й, малките птички вече са хвърлили бебешкия пух и имат пера. Те са започнали да се учат да летят и може би скоро ще бъдат пуснати обратно в природата, защото са напълно здрави животни.

Нора Люцканова допълни, че миналата седмица спасителния център са напуснали две червеношипи ветрушки. Те са били зашетеметени, но са се възстановили сравнително бързо и са върнати успешно в природата. Тя допълни, че гражданите са все по-добре информирани за конкретните процедури, които трябва да спазват, когато намерят пострадало животно. По думите й, за защитените видове отговаря Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), която разполага със зелен телефон за сигнали, който може да бъде открит в интернет пространството. За ловни обекти, каквито са напр. зайци, елени, сърни, лисици и вълци отговаря Регионалната инспекция по горите, а за селскостопанските животни – Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Дори и гражданите да подадат сигнал към спасителния център на зоопарка, той не може да предприеме действия преди компетентните органи да са оценили състоянието на животното и дали то трябва да бъде настанено при тях.

Източник: ИА Фокус

 
<
Петя Митева