Начало » Общност » Стотици сигнали от граждани за напаст от кърлежи, комари и бълхи Варна

Стотици сигнали от граждани за напаст от кърлежи, комари и бълхи Варна

Почти всеки ден в Общинското предприятие по дезинфекция, дезинсекция и дератизация във Варна постъпват множество оплаквания от граждани за повишена популация на кърлежи, комари и бълхи. Това коментира началникът на звеното д-р Антоанета Тончева. „В момента не знаем на кой фронт да се обърнем да работим. Много рано започнаха тази година сигналите и за бълхи. Обикновено те зачестяват след средата на юли. Но сега започнаха още преди последната седмица на юни“, обясни тя. По думите й, от началото на сезона, броят на всички сигнали надвишава 350. Оплакванията са от почти всички краища на града, но най-често такива постъпват от кварталите „Младост“ и „Трошево“.

„Имайте предвид, че много често идват и фалшиви сигнали. Затова преценяваме на място. Това става за около два дни след подаване на информацията. Стремежът ни е до около пет дни да извършим обработката“, обясни д-р Тончева. Според нея причина за бума в развитието на популациите на кърлежи, комари и бълхи е времето, което в последните месеци се развива доста динамично с резки климатични промени, като бурен дъжд, спад на температурата и рязко покачване веднага след това. По думите й, дружеството разполага само с три екипа, но се опитва да реагира на сигналите.

Извършват се и планови обработки. В момента приключват тези срещу кърлежи. Пръскания са извършени по детски и спортни площадки, както и в кварталните градинки и места за разходка.

Източник: ИА Фокус

 
banner
banner
Петя Митева