Начало » Общност » Двуетажен автобус ще обикаля Варна в Нощта на музеите

Двуетажен автобус ще обикаля Варна в Нощта на музеите

Повече от 50 събития и над 60 локации ще могат да посетят безплатно варненци и гостите на града в четвъртото издание на фестивала „Нощ на музеите и галериите“. То ще се проведе на 17 и 18 май като част от инициативата Европейска нощ на музеите. Организатор е екипът на списание „Ти си Варна”, а проектът се осъществява с финансовата подкрепа на общинския фонд „Култура“.

В първия ден в различни галерии и пространства ще бъдат открити над 10 изложби. Концерти ще има в двора на Музея за история на медицината, в Етнографския музей, в Арт салона на Радио Варна. За първи път в инициативата ще се включи Държавният архив. Ще бъдат представени и няколко алтернативни експозиции – графити и стрийт арт в Арт „На Тъмно“ зона, както и богат фото и видео архив от създаването на едно от емблематичните места за тийнейджъри във Варна – Хале 3, което празнува своята 10-а годишнина. Програмата включва прожекции на филми и лятно кино в двора на Френския културен институт.

В събота всички музеи във Варна, в различни часови диапазони, ще осигурят безплатен достъп до своите колекции. Атрактивни програми са подготвили Военноморският музей, Музеят за нова история на Варна, Музеят на Възраждането. Посетители очакват Археологическият музей, Римските терми, както и по-отдалечените Аладжа манастир, Побити камъни и Музеят на стъклото в Белослав.

За улеснение на гражданите цяла вечер из града ще пътува двуетажен автобус. Той ще тръгва от бар „Cheers“ в търговския център „Явор“ в кв. „Младост“, ще качва пътниците, които вече са посетили парк-музея „Владислав Варненчик” и ще се спуска по бул. „Вл. Варненчик“ до централната част на града. Преминавайки по бул. „Приморски“, ще изчака желаещите да се повозят пред Военноморския музей (на спирка „Басейна“) и по бул. „Цар Освободител“ отново ще стига до началната си точка, като по пътя обслужва всички спирки на градския транспорт. Първият курс е от 17 ч. от бар „Cheers“, а последният – в 1 ч. от Военноморския музей към кв. „Младост“.

 
banner
banner
Budnavarna