Начало » Общност » Експерт от Варна: Забраната на еднократните пластмасови изделия ще ограничи замърсяването

Експерт от Варна: Забраната на еднократните пластмасови изделия ще ограничи замърсяването

Забраната на пластмасовите изделия за еднократна употреба е една голяма крачка за човечеството към ограничаване на замърсяването, обаче не е голям скок.

Това каза Илиян Илиев, член на Управителния съвет на гражданската организация „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) – Варна във връзка с новият европейски закон, забраняващ пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, който трябва да влезе в сила до 2021 г.

Според Илиян Илиев, общата европейска инициатива е само една малка крачка към огромните действия, които са нужни в тази посока.

„Законът третира само определен вид пластмаси т.е. той е стъпка напред, ще допринесе за намаляване на замърсяването с пластмаса, но влиянието към настоящия момент ще е много минимално, тъй като използването на пластмаси, които не могат да се рециклират повторно, са много повече от тези, които са изброени в самата разпоредба“, посочи експертът.

По думите на Илиян Илиев, истинската борба при справянето с проблема с пластмасовите изделия е в промяната на мисленето на самите хора. „Би трябвало да започнем да мислим как да променим навиците си и да се връщаме към използването на неща за многократна употреба, защото дори да заменим пластмасата с друг алтернативен материал, той пак използва енергия и ресурс от планетата. Затова наред с тези технологии, които се въвеждат за замяната на неразградимата пластмаса с по-природни материали, е добре да започнем да мислим и да променяме навиците си към нещо по устойчиво“, каза още Илиян Илиев.

Той изрази мнението, че резултатите от замърсяването, особено на моретата и океаните, става все по видимо, а екологичните проблеми не подминават и България.

„До колкото можем ситуацията да я пренесем от световен мащаб към нашия мащаб, български учени откриха също така пластмаса в Черно море. Наскоро излязоха публикации, че са открили пластмаса и в морската сол, която се добива в солните мини. Така, че проблема не ни заобикаля, той стои пред нас“, алармира експертът.

Илиян Илиев обясни, че зависи от всеки човек да предприеме действия по ограничаването на своя негативен отпечатък върху околната среда, като привидно малки промени могат да доведат до големи такива в дългосрочен план.

Източник: ИА Фокус

 
<
Петя Митева