Начало » Общност » След недоволство премахнаха светофар

След недоволство премахнаха светофар

Светофарът по пътя за кв. „Виница“ във Варна бе демонтиран преди броени дни, съобщава Радио Варна. Устройството бе поставено преди две години, но така и не заработи. Причината – недоволство от страна на шофьорите, които ползват тази част от бул. „Осми Приморски полк“. Основните им притеснения бяха, че ще се образуват тапи в пиковите часове. Водачите се жалваха също, че заради наклона на пътя в тази отсечка е абсурдно да има светофар, особено през зимата. По пътния участък преминават и автобуси на градския транспорт, които не биха могли да изкачват баира, ако трябва да спират на това място. Варненци смятат, че светофарът може да бъде дори предпоставка за транспортни произшествия, защото слизащите към центъра автомобили се движат с голяма скорост.

Светофарната уредба на бул. „Осми приморски полк“ до магазин Кауфланд бе изградена на основание разрешение за строеж от главния архитект на Община Варна. Заради общественото недоволство от светофарната уредба, директорът на дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ информира с писмо главния архитект, който е преразгледал своето разрешение за строеж и го е изменил със своя заповед от 18.05.2017 г. – за премахване на въпросната светофарната уредба. Две години по-късно съоръжението е демонтирано за сметка на търговския субект.

На въпрос на Радио Варна как ще бъде осигурено безопасното пресичане на пешеходците в района, от община Варна отговориха, че то е „осигурено на различно ниво спрямо бул. „Осми приморски полк“ чрез пешеходен подлез при кръстовището с бул. „Васил Левски“ (до бл. 28 в ж.к. „Чайка“) и чрез пешеходен подлез при пътен възел Виница.“ И двете съоръжения в момента се реконструират по ОП „Региони в растеж“.

За да се възпрепятства нерегламентираното пресичане на пешеходци от ул. „Студентска“ в посока хипермаркета, Комисията по безопасност на движението е взела решение да бъдат поставени парапети в разделителната ивица на бул. „Осми приморски полк“.

 
<
Budnavarna