Начало » Общност » Пенсионер от Варна помага на „ало“ измамници

Пенсионер от Варна помага на „ало“ измамници

С присъда, за извършено престъпление по чл. 210, ал.1 от НК, 73-годишен пенсионер от Варна беше осъден на 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 4 години. Съдът постанови в рамките на изпитателния срок той да търпи и пробационна мярка за период от 1 година – „включване в програма за обществено въздействие“. Делото бе разгледано в процедура на съкратеното съдебно следствие, с признаване на вината от подсъдимия  и редуциране с 1/3 на наложеното наказание.

Подсъдимият действал в съучастие като помагач на неустановени лица, които по телефона го били убедили да работи за тях като прибира оставяни от  измамени хора парични средства на различни места във Варна и областта. По този начин възрастния мъж осигурявал за себе си по 10% от парите на пострадалите в схемите на ало-измамниците. В конкретния случай деянието е осъществено на 5 септември 2017 г. във варненско село. Тогава неизвестно лице позвънило на домашния телефон на възрастна жена, като се представило за длъжностно лице от състава на МВР. Мнимият „полицай“ успял да я убеди да му предостави още мобилния си номер за непрекъсната връзка и да съдейства с всичките си наличните пари именно за залавяне на група ало-измамници.  В последвалия в продължение на повече от 1 час разговор по мобилния телефон, пострадалата била заблудена и мотивирана да остави край контейнер за смет близо до дома си торба с обща сума от 17000 лева.

С вземането на торбата с парите и пренасянето й до бензиностанция край Каспичан,  73-годишният пенсионер е подпомогнал неустановените извършители безпрепятствено да получат чуждите пари, без риск да бъдат забелязани и разкрити.  Подсъдимият е неосъждан към датата на инкриминираното деяние.

Варненският районен съд уважи предявения по делото граждански иск и осъди 73-год. подсъдим да заплати на пострадалата обезщетение в размер на 17 000 лева за претърпените в резултат на деянието имуществени вреди. В негова тежест са още държавната такса и разноски по делото. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Източник: varna24.bg

 
<
Петя Митева