Начало » Общност » 12 нови случая на ХИВ са установени във Варна през 2018-та

12 нови случая на ХИВ са установени във Варна през 2018-та

Потвърдените новооткрити случаи на ХИВ във Варна от началото на годината до края на годината са 12. Те са повече спрямо миналата година. Тази тенденция важи за цялата страна. От заразените 10 са мъже. Всички поразени от вируса са в активна възраст от 20 до 45 години. Заразяването се е случило основно заради рискови сексуални контакти. Това каза за Moreto.net шефката на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция д-р Янка Драганова.

За 11-те месеца през кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН към РЗИ-Варна са преминали 879 лица. От тях 309 са жени. Изследванията са извършени с бързи тестове. В кабинета се проверяват не само лица от града и областта, а и от други райони на страната.

При последната кампания под мотото „Узнай своя статус“ са изследвани 67 души. Няма регистриран нито един положителен резултат. По-различна е ситуацията при тестването на лицата за Хепатит В, С и сифилис. От изследваните за Хепатит С 42 лица има 34 с положителен статус и 10 с положителен резултат за Хепатит В.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева