Начало » Общност » Внасяме водни спасители от Молдова и Украйна

Внасяме водни спасители от Молдова и Украйна

снимка: Будна Варна

На прага на летния сезона има достатъчно сертифицирани водни спасители, съобщават от Българския червен кръст. Въпреки това от Министерството на туризма обявиха, че могат да осигурят кадри от Молдова и Украйна.

Българските спасители получават между 700 и 900 лева месечно. Когато кандидатстват за работа, повечето предпочитат да бъдат на басейн. Проблем остава набирането на спасители за плажовете. Затова от министерството са готови да внасят кадри от Молдова и Украйна, където заплатите са не повече от 100 евро месечно.

„Естествено, че като дойдат тук, те ще получат една минимална работна заплата, която за тях ще е голяма, ще подбият цената на българския спасител и какво правим – работим против българските граждани” коментира Илко Раев, председател на Областния съвет на БЧК-Варна.

Ако цената на труда на спасителите падне, експертите очакват масово изтичане на кадри в чужбина. По данни на БЧК за цялото Черноморие са необходими около 1300 водни спасители, а за Варненска област техният брой е около 350.

От регионалната структура на Червения кръст имат готовност да осигурят спасители и за неохраняемите, но посещавани плажове, стига държавата да поеме заплащането на месечните възнаграждения.

 
<
Budnavarna