Начало » Общност » Новият собственик на „Полимери“ разкри какъв завод смята да строи

Новият собственик на „Полимери“ разкри какъв завод смята да строи

Новият собственик на „Полимери“, който придоби фалиралото предприятие през лятото на миналата година, представи инвестиционното си намерение за терена пред Регионалната инспекция по околната среда и водите, научи BudnaVarna.bg.

Пловдивската фирма „Хъс“ ООД възнамерява да вдигне завод за производство на неорганични химични вещества като течен хлор, натриева основа, солна киселина, натриев хипохлорит, ферихлорид.

Според уведомлението новият собственик иска „възстановяване производството на неорганични хлорни продукти в България чрез изграждане на инсталации за високо-технологична и екологична хлор-алкална електролиза”.

Капацитетът на инсталацията за производство на неорганични химични вещества се предвижда да бъде: 15 000 т/г течен хлор 100%; 17 000 т /г натриева основа 100%; 4 923 600 Hm3 /г водород 100%; 33 990 т/г натриев хипохлорит; 45 000 т /г солна киселина 34% HCL и 20 000 т/г. ферихлорид.

В основата на хлоралкалната електролиза е използването на очистен разсол и вакуумна сол, което изключва генерирането на отпадъци от процеса. По време на експлоатацията вода за производствени и противопожарни нужди ще бъде ползвана от Деривацията „Язовир Цонево-Промишлена зона-Юг/Девня“

След осъществяване на инвестиционното предложение ще се формират 4 потока отпадъчни води. Химически замърсени води от случайни разливи, салникови течове и други в инсталацията ще се събират и третират в собствена пречиствателна станция преди заустването им. Отпадъчни производствени води от инсталацията за производство на ферихлорид ще се събират в локален резервоар, ще се третират и използват в производството на железни коагуланти като вторична вода. Дъждовните води ще се отвеждат по съществуващата дъждовната канализация, която ще бъде ревизирана и възстановена от новата площадка до точката на заустване. Битово-фекални води от персонала около 200-250 кум. м/месец, които посредством съществуващата БФК на „Полимери “ АД ще се отвеждат и пречистват в ПСОВ на Девня.

От РИОСВ посочват, че след придобиване на имота новият собственик “Хъс” ООД се явява “притежател на отпадъци” независимо, че причинителят им е „Полимери“ АД. В качеството си на нов собственик фирмата ще трябва да се погрижи за своя сметка за възстановяването на качествата на околната среда, в т.ч. и рекултивацията на депото за карбонатен шлам.

Историята на новия собственик

„Хъс“ е семейна компания, създадена през 1990 г. в Пловдив. Сега собственици са братята Александър и Иван Асенови, които държат по 50%, но компанията е основана от родителите им. Основната й дейност е търговия с метали и производство на метални изделия. По данни на електронния сайт capital.bg през последните години продажбите на фирмата нарастват, като за 2016 г. компанията отчита 305.5 млн. лв. приходи (ръст от 1.4%). Печалбата й се увеличава близо три пъти и половина до 27.2 млн. лв.

За скока в резултатите значение има и разширяването на бизнеса на „Хъс“. През 2013 г. дружеството купи конкурента си „Кльокнер Металснаб“ от германската Kloeckner, макар че самата сделка мина през междинен купувач – физическо лице, което по принцип ускорява антимонополните процедури. Впоследствие компанията беше преименувана на „Металснаб България“. Практически „Хъс“ в момента държи 99.8% от акциите в дружеството, останалите са собственост на физически лица. За 2016 г. „Металснаб“ има 92.6 млн. лв. приходи, като отчита спад от около 9% от предходната година.

Преди три години „Хъс“ активно навлезе и в производството. Компанията купи терените на „Балканкар Рекорд – Дунав“ в Лом, които преди бяха собственост на свързаното с Васил Божков „Бургаски корабостроителници“, и направи завод за производство на метални тръби, като обяви, че производството ще заема все по-голяма част от дейността. Част от проекта, в който бяха инвестирани 10 млн. лв., беше финансирана по оперативна програма „Конкурентоспособност“. Продукцията е насочена основно за износ към Европа и това е причината компанията да избере крайдунавския град за предприятието си. Подобни предимства има и площадката в Девня, където наблизо е морското пристанище Варна-запад.

 
<
Budnavarna