Начало » Общност » Кандидатите по програмата за детегледачи във Варна – в пъти повече от хлапетата

Кандидатите по програмата за детегледачи във Варна – в пъти повече от хлапетата

До края на октомври 150 семейства във Варна са пожелали да се включат в програмата „Родители в заетост” на социалното министерство. Броят на кандидат-детегледачите обаче е няколко пъти по-висок. И към момента продължава подаването на заявления, коментира директорът на Регионалната дирекция по заетостта, Божидар Михайлов.

По думите му, интересът към програмата е много голям. Същевременно родителите като бъдещи работодатели ще трябва да имат по-голям избор тъй като ще се наложи да пуснат непознат човек в дома си. Семействата внимателно ще подбират на кой да се доверят да гледа малкото им дете докато са на работа.

Според Божидар Михайлов обаче, още не е ясно колко точно родители от Варна и детегледачи ще получат помощ от държавата.

Припомняме, че от 28 септември Агенцията по заетостта започна да приема заявления по проекта „Родители в заетост”. Той ще подпомага родителите да продължат трудовата си реализация и същевременно да бъдат спокойни за отглеждането на своите деца.

Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 20 млн. лв.

С парите ще се даде перспектива на над 1500 близо 2000 семейства в цялата страна, в рамките на 18 месеца да се осигури детегледач за тяхното дете. Възнагражденията, които ще се плащат са равни на една минимална работна заплата за 8-часов трудов ден.

Става въпрос за деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детски заведения.

 
banner
banner
Budnavarna