Начало » Общност » „Бърза помощ“ във Варна разполага само с 2 нови линейки

„Бърза помощ“ във Варна разполага само с 2 нови линейки

Центърът за спешна медицинска помощ във Варна разполага само с 2 нови линейки, които са купени през 2015 г. Това сподели в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов неговият директор д-р Мая Рашева.

Повечето от линейките са преминали препоръчителния срок за подмяна, който е 7 г. и 300 000 км. Успяваме да ги поддържаме, благодарение на ведомствения ни автосервиз. При ползването на външни автоуслуги например, принудителният престой на линейките е много по-дълъг, обясни д-р Мая Рашева. През м.г. успяхме да купим нов автомобил със средства от бюджетната издръжка. През настоящата сме кандидатствали за друг пред Министерството на здравеопазването, каза още шефът на ЦСМП – Варна.

Цялостна подмяна на автопарка се очаква от плана за развитие на спешната помощ за периода 2014 – 2020 г. По тази линия ще бъдат купени 400 линейки за страната, които ще бъдат разпределени по области.

Д-р Рашева бе гост на сутрешния блок на тв „Черно море“ във връзка с указанията на МЗ за координацията при посегателства срещу медици при и по повод изпълнение на служебните им задължения. Тя призна, че сериозните случай на агресия спрямо нейните служители са малко.

Последният е от филиала в Провадия, където фелдшерка е станала обект на физическо и вербално насилие. Благодарение на добрата координация с институциите, случаят е влязъл в съда само за 2 седмици и виновният е понесъл наказанието.

Според д-р Рашева причините за агресията се дължат най-вече на подкопаното доверие към системата на здравеопазване, а не толкова към медиците. Най-важното за мен е, че е нарушена комуникацията лекар-пациент. Това може да се промени, ако и двете страни проявят толерантност, каза д-р Рашева. Освен това всеки, който търси помощ при нас, трябва да се отнася с повече уважение, бе категорична тя.

ЦСМП – Варна, е кандидатствал пред социалното министерство по европроект за специализирано обучение на спешните медици. Идеята е да се справят още по-добре при възникването на конфликтни ситуации.

Източник: Черно море

 
<
Budnavarna