Начало » Общност » Отпада свидетелството за съдимост

Отпада свидетелството за съдимост

„През 2016 г. съдилищата и Министерството на правосъдието са издали близо 780 000 свидетелства за съдимост. За първото полугодие на тази година броят им е 412 000“, заяви на пресконференция в резиденция „Евксиноград“ след заседание на МС  вицепремиерът Томислав Дончев. „Цифрите сочат, че това е една от най-търсените и използвани удостоверителни услуги“, добави той.

 

Дончев определи случая като типичен, в който гражданите са принудени да се снабдят с документ от един държавен органи и да го предоставят на друг. При съществуваща техническа възможност тези справки да се правят по електронен път и това дали лицето е осъждано или не, да се проверява от администрациите по служебен път, отпада необходимостта от придобиване на съответния документ на хартиен носител.

 

„Днес на заседание на Министерски съвет бе прието предложение до Народното събрание за законодателни промени в 68 закона. Когато парламентът ги приеме, свидетелството за съдимост ще отпадне“, уточни Томислав Дончев.

 

„Това означава, че 3 800 000 лв. годишно по-малко гражданите ще дават на администрацията, извън изгубеното време на всеки от тях, за да се сдобият със съответния документ“, коментира Дончев.

Източник: Черно море

 
<
Budnavarna