Начало » Интересно » Система ще алармира за повишаване нивото на водите в деретата във Варна

Система ще алармира за повишаване нивото на водите в деретата във Варна

Обществена поръчка за изграждане на система за ранно предупреждение за повишаване на нивото на водите в деретата е обявена от община Варна. Това съобщи в предаването на телевизия „Черно море“ – „Европейска Варна“, Купен Пашов, началник-отдел „Дейности по защита на населението“ към община Варна.

„В момента сме на етап поръчка за проектиране, като идеята е тази година то да бъде извършено, а следващата година да започнем със самото изграждане. Имаме готовност дори тази година да стартираме изграждането, тъй като средствата са осигурени до някакъв етап, стига проектирането да бъде направено своевременно, каза Купен Пашов. – Тази система ще даде възможност да наблюдаваме повдигането на нивото на самото дере, на дъното му, причинено от наносите, и тогава ще можем да предприемаме своевременно мерки за почистването му. Точките, които ще бъдат наблюдавани, сме ги определили като критични по протежението на деретата, тъй като от тях могат да настъпят неприятни инциденти, които да доведат да наводняване на отделни райони“, поясни той.
Според него един от проблемите е, че общината има ангажимент да почиства участъците, които са на урбанизирана територия, а голяма част от проблемните зони са извън нея. „Варна е заобиколена с гори и деретата идват от тези гористи местности, а оттам се натрупват наносите, клоните и листата в тях. Когато има интензивни валежи, част от клоните и сухите листа, които са по земята, както и пръстта наоколо също затлачват коритата на деретата“ – отбеляза Купен Пашов.Началникът на отдел „Дейности по защита на населението“ увери, че проблемните зони се инспектират регулярно. Част от тях са деретата в „Аспарухово“. „След наводнението бяха проведени редица мероприятия за намаляване на риска, сред които изграждането на двата охранителни канала и привеждането им във вид, в който могат да поемат непредвидените количества вода от интензивните валежи“, подчерта той.

Освен затлачването на деретата с клони и наноси често в тях се натрупват отпадъци, изхвърляни от недобросъвестни граждани. „Въпреки че нямаме видеонаблюдение, ние сме предприели необходимите мерки. Общинска полиция регулярно прави огледи. До момента имаме трима заловени в момент на изхвърляне на отпадъци. Мерки се вземат, но разчитаме и на съвестта на гражданите“, апелира Купен Пашов.

Изготвена е и общинска програма за намаляване на риска при бедствия. В момента тя е подложена на обществено обсъждане и предстои разглеждането й от Общинския съвет. Целта на тази програма е предотвратяване или намаляване на неблагоприятните последици за здравето и живота на хората и опазване на държавната, общинската и частната собственост.

Източник: ТВ Черно море

 
banner
banner
Николай Караколев