Начало » Здраве » Спешна нужда от нови линейки във Варна

Спешна нужда от нови линейки във Варна

Центърът за спешна медицинска помощ във Варна се нуждае от нови линейки. Освен в града, екипите денонощно дежурят в цялата област, обслужват пациентите и туристите в курортите „Златни Пясъци“, „Свети Свети Консктантин и Елена“, Камчия, Шкорпиловци, Бяла и Обзор. Автопаркът на центъра разполага с 32 автомобила и не е обновяван от 2015 година, съобщава БНТ.

Тази година в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна работи достатъчно медицински персонал, който успява да поеме всички спешни случаи в цялата област.

Д-р Мая Рашева – директор на Центъра за спешна медицинска помощ – Варна споделя:

„От 2014 до настоящия момент, неколкократно са увеличавани заплатите за работещите в спешната помощ и това наистина е един огромен стимул да се задържат колегите.“

Докато проблемът с персонала вече намира решение, не така стои въпросът със състоянието на санитарните автомобили, които поемат спешните случаи.

Автопаркът на центъра във Варна не е обновяван от 2015 година, когато са закупени едва две нови линейки.

„Препоръчителните критерии за подмяна на санитарни автомобили с нови са до 7 години експлоатация и до 300 000 километра пробег.“, допълва д-р Рашева.

В Центъра има и автомобили, които са изминали над 600 000 километра.

Милко Лефтеров – ръководител „Транспорт“ в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна коментира:

„На едно дежурство досега ако са аварирали по един автомобил, сега аварират по два, по три. Имаме спешна нужда от нови автомобили!“

Специалистите от Центъра се надяват възможно най-бързо да бъде изпълнен проектът за модернизиране на спешната помощ. Той предвижда с близо 84 милиона евро да бъдат закупени 400 линейки, да се изградят изцяло нови спешни центрове в страната, както и да бъдат ремонтирани вече съществуващите.

източник;варна 24

 
<
Николай Караколев