Начало » Здраве » Във Варна обучаваха лекари на първа помощ със симулатор за $200 000

Във Варна обучаваха лекари на първа помощ със симулатор за $200 000

Военни лекари преминаха обучение за оказване на първа помощ с военен симулатор за $200 000. Това стана на IV международен семинар по контратероризъм, който се провежда в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

 

Симулаторът имитира тежко ранен войник, има реален пулс и дишане, кърви от 6 места. Той е единственият, създаден по стандартите на НАТО. Лекарите му поставят инжекции, правят му превръзки и всички необходими интервенции преди транспортиране до лечебно заведение.

 

Целта на работата с тренажора е създаване на обстановка, максимално близка до терористичен акт, която да намали стреса на медицинските екипи при реални действия.

 

Вчера в рамките на семинара бяха реализирани практически упражнения, свързани с координация и организация на реакцията след терористична атака,  с природни бедствия, масови жертви, медицинска реакции, триаж, анализ на последиците. Осъществена бе и симулация “Играта на война”, която представя планиране на атака от терористична гледна точка.

 

Представители на 6 държави участват в международния семинар по контратероризъм. Те обсъждат въпроси, свързани с адекватната реакция при евентуален атентат и медицинското подпомагане на жертвите.

 

Повод за  иницииране на форума стана тежкият терористичен акт на летището в Сарафово на 18 юли 2012 г., когато възникна въпросът дали здравната ни система е достатъчно добре подготвена за реакция при нападения или бедствия.

източник:черно море

 
<
Николай Караколев